Ugrás a fő tartalomra

Palics

A Palicsi tó
A Palicsi-tó és Palics település a mai szerb-magyar határtól kb. 10 km-re délre található, Szabadkától nagyjából 8 km távolságra.


Szabadkán születtem, így viszonylag sok időt töltöttem itt és a családom, rokonságom egy része is ide tartozik.

Ez egy kicsit a turistalátványosság ajánló rész, de jó pár hely volt a régi Jugoszláviában, amiket szívesen ajánlanék bárki számára, csak azért mert szépek és mert legalább egyszer érdemes megnézni őket az életben. Ebben a kategóriában ilyen helyeket mutatok be.

A palicsi víztorony
A palicsi víztorony Palics szimbóluma és a települést átszelő főút mentén található. Maga az épület egy székelykapura emlékeztet és innen indul a sétány, ami elvezet egészen a tópartig. Eredetileg itt volt az azóta megszűnt villamosvonal megállója, de már se ez az állomás, se a víztorony nem funkcionál.

1897 és 1974 között villamos közlekedett Szabadka és Palics között. A villamosközlekedés ezután sajnos megszűnt, a síneket felszedték, egy villamoskocsi kávézóként és taxiállomásként funkcionál Szabadka központjában, egy másikat a tömegközlekedési vállalat udvarán állítottak ki. Az egyik közösségi oldalon még most is él egy a villamosról képeket megosztó nosztalgiaoldal. 

Palics építészete leginkább az Osztrák-Magyar Monarchia idején virágzott, különösen a 20. század eleje körül. Az alábbiakban említett épületek megépítésének ideje is erre a korszakra tehető. Mindenesetre nagy szerencse, hogy ennyi gyönyörű műemlék található egy kupacban egy ilyen szép helyen.

A palicsi vigadó
A torony kapujától egy erdős parkon keresztül eljuthatunk a palicsi vigadóig, ahol a 20. század elején még bálokat szerveztek, még külön kis pavilon is volt a zenekar számára és egy nagy terasz. Egy boltív található a vigadó épületének közepén, amelyen áthaladva elénk tárul a tó panorámája.

Rengeteg villa lelhető fel a tóparton, sok közülük szálloda funkcióval is bír. Építészetileg jellemző rájuk az egységes szecessziós stílus, ami ezen a környéken igencsak elterjedt.

A tóparti sétány a tó legszebb része. Megannyi érdekes és értékes műalkotás van itt, kezdve a parkoktól az épületekig és a virágoskertekig - például ami mindig megragadta a figyelmemet, amikor erre jártam, az egy kék szecessziós stílusú amfora a sétány mellett.

Amfóra a sétányon
A május elseje nagy látványosság a tóparton, az internetes források szerint 100.000 fő volt a legtöbb, aki kimerészkedett a palicsi majálisra. Többször töltöttem itt a munka ünnepét, de manapság a tömeg miatt már nem szeretem. Valakinek érdekes lehet ez is, szokott lenni vidámpark, ökörsütés, hangos zene és hasonlók. A kis héliumos versenyautó-léggömb kisgyerekkoromból, amit anyukámtól kaptam nagyon megmaradt az emlékeimben és a középiskolai barátokkal is jó volt itt tölteni az időt.

A palicsi Bagolyvár, jobbra a tóval
Egy érdekes és szép régi épület a tóparton található Bagolyvár. Eredetileg szálláshelyül szolgált az ide utazó sportolóknak, ugyanis a 19. század végén itt rendezték a Palicsi Olimpiai Játékokat. A játékokat Vermes Lajos szervezte és számos országból érkeztek ide versenyezni résztvevők erre az elő-olimpia jellegű rendezvényre. 1880-1914 között rendezték meg a játékokat, még az első újkori olimpia előtt.

A palicsi női strand
A Palicsi-tó jelenleg nem alkalmas a fürdőzésre. Az 1970-es években egy alapos tisztítást végeztek a tavon, ami ugyan segített javítani a tó vízének minőségén, de ennek eredménye nem volt tartós. További hathatós kezdeményezésekre lenne szükség, hogy a tó élővilága helyre álljon, gyakori az algásodás, ami nem rombolja nagyban a tó esztétikai értékét, mert így is szép, de amióta az eszemet tudom ez a probléma fennáll. Azért, ha az ember közelről nézi, most is észre lehet venni.

A palicsi férfi strand
Régebben több strand is volt a tónál. A tó két külön pontján jelöltek ki egy női strandot és egy férfi strandot, egymástól távol. A női strand részen egy mólón elhelyezkedő kávézó található és vízibicikliket is lehet bérelni, de nem messze itt a helyi vitorlásklub is. A másik oldalon levő férfi strandon is van egy nagyobb stég, ahol szerettünk üldögélni, de ma már nincs olyan jó állapotban, mint régen. Itt is van kávézó és egy szép park, fentebb pedig egy termálfürdő öltözőkabinokkal, ahol kisgyermekkoromban imádtam fürödni, de később amennyire emlékszem már nem volt a legjobb állapotban. Tervben és folyamatban van egy wellness-központ megépítése a tó mellett, de előbb talán nem ártana a környezetet is rendbe tenni, vagy valami fontossági sorrendet felállítani a kivitelezőknek. Persze a turizmus húzóágazat lehet a későbbiekben.



A palicsi evezősklub számomra azért fontos, mert pár évig itt edzettünk a testvéremmel és sok kedves emlékben volt itt részem, eveztünk, edzésre jártunk télen-nyáron, ittuk a rumos teát mikor hideg volt, és húztuk az ergométert a parton, meg az evezőt a vízen nagy lendülettel. Annak örülök, hogy sose borultam a vízbe, de volt hogy eláztam, mikor elkapott az eső a tavon.

A palicsi állatkert
A palicsi állatkert szép és nemcsak állatok találhatóak itt, hanem arborétumként is működik. Sokszor jártunk itt a családommal gyerekkoromban, nagyapámmal, anyukámmal, nagybátyámékkal, testvéremmel és mindig nagyon kedves emlékeim voltak erről a helyről. Különösen emlékezetes egy madáralakú virágkompozíció a bejáratban, ami amióta az eszemet tudom ugyanúgy áll. Az alábbi honlapon körül lehet nézni.

Ugyanitt található a nyári színpad is, ahol évente megrendezik a Palicsi Filmfesztivált, de időről időre különféle koncerteket is szerveznek itt, emellett ballagásokat is szoktak itt tartani.

Palics egyik szép sétálóutcája még a Split-i fasor, ezt is villák övezik, és összeköti a főutat a tóparti sétánnyal, az egyik végén van egy fagyizó, ahol elég jó jégkrémet árultak, a másik tóparti végén egy vendéglő van, ahol a gimnáziumi ballagásunk volt és itt van a tóhoz legközelebbi parkoló.

2015-ig Palicson is áthaladt és megállt a Szeged-Szabadka vasútvonal, azonban ekkortájt tetőzött a migránsválság és ezt követően megszűnt a vonatközlekedés. A magyar állam 2022-re tervezi valamilyen formában a vonal megújítását határközi pályázat keretében, remélem eljutunk oda, hogy megint közlekedjen a vonat.

Az alábbi videón látható a legendás Ezüst Nyíl vonat, ami azóta már sajnos nem jár. Testvérem mesélte, hogy mikor Németországban járt, ilyet látott a múzeumban egy kiállításon. Nos, ez a járat Szabadka-Szeged között 2015-ig bőven zakatolt, rendszeresen jártunk át vele az egyetemre, Szegedre. :)



Remélem érdekes volt ez a korántsem teljeskörű összefoglaló Palicsról. Az alábbiakban megtekinthető egy videó a főbb látványosságokról:


Habár ma is nagyon szép, remélem, hogy Palics ismét és még inkább felvirágzik, rengeteg szépséggel gazdagodik és még több örömet okoz mindazok számára, akik itt élnek és akik ide látogatnak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.