Ugrás a fő tartalomra

Tomos Automatik


A Tomos Automatik egy jugoszláv/szlovén gyártású automata sebességváltós moped.

Ez volt az első motorkerékpártípus, amin valaha ültem. Nagybátyáméknak volt egy pont ugyanilyen krómszürke példányuk, mint amilyen a képen szerepel (A3). Mivel automata sebváltós, ezért igazából az embernek csak a gázt kellett csavarnia és nem kellett sok a váltáshoz, ez nagyon előnyös volt kissráckorunkban. A képeken több Automatik moped típus is látható.

14 évesen kaphattunk kismotor-engedélyt, amivel lehetett törvényesen vezetni a maximum 50 cm3-es segédmotoros kerékpárokat. Persze a bukósisak ezeken is kötelező (volt). A szüleink rágták is a fülünket, hogy ne felejtsük el viselni a kacigát (bukósisakot), ahogy azt felénk nevezték.

Maga a Tomos egy Koper székhelyű szlovéniai moped gyár volt, ami több igen népszerű motorkerékpárt gyártott a régi Jugoszláviában és annak felbomlását követően is Szlovéniában. Szomorúan hallottam, hogy 2019-ben a gyár becsődölt.

A3M

A Tomos név rövidítés (TOvarna MOtornih koles Sežana - Motorkerékpár gyár Sežana). A gyárat még maga Josip Broz Tito adta át 1959-ben, többéves előkészületet követően. A gyár motorkerékpárokat és mopedeket készített, de ami külön érdekes, hogy egy időben motorcsónakhoz való motorokat is építettek, valamint együttműködésben a Citroën-nel személyautókat is forgalmaztak (Citroën Diana).

A1

A Tomos ugyanakkor nemcsak az Automatik típust gyártotta, hanem az APN4-est és az APN6-ost is, amik már manuális sebességváltóval rendelkeztek. Egy-egy további cikkben ezeket is igyekszem majd bemutatni.

A Tomos Automatikot 1971-től gyártották és létezett több típusa is: 1971-től az A1-et, 1973-tól az A3-at dobták piacra. 1982-től forgalmazták az A3M típust, majd 1986-tól az A3MS-t, 1989-től az A3S, az A3L és az A3SL példányokat. A mopedeket exportálták is, többek között az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába is.

A3 SL

Az alábbi videón mozgóképen is bemutatják a Tomos Automatikot:

Mindent összevetve ezek a Tomos motorkerékpárok sokak számára, így számomra is, igen kedvesek voltak és megkönnyítették a mindennapi közlekedést.

Források: 

  • https://hetnap.rs/cikk/Regi-kedvenc-Tomos-kismotorok-28645.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Tomos

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.