Ugrás a fő tartalomra

A Negro cukorka

A szabadkai Pionir édességgyár Negro cukorkája, a "torok kéményseprője" (Odžačar Grla) - akárcsak a Győri Keksz Kft. Negró terméke - ánizsos fekete keménycukorka.

A cukorka

Pietro Negro olasz cukrász a törmelékcukrot használta alapanyagként a keménycukorhoz az 1920-as években. Az édesgyökér és a mentol jellegzetes aromái felismerhetőek a cukorkában. Olasz licensz alapján készültek el a cukorka szerb és magyar variánsai is később.

Magyarországi változataiban többféle ízesítésben készült, például meggy, méz, eukaliptusz és feketeribizli ízváltozatokban is. A cukorka részletes összetétele állítólag üzleti titok.

A Negro története

Szerbiai/jugoszláviai gyártása mögött Ruff József állt, édesapja a zsidó származású Ruff Mór még 1916-ban kapott cukorgyártási engedélyt Szabadkán. Később fiai, József és Adolf vették át a vállalatot, végül pedig József magára maradt, miután apja és testvére meghaltak. Tevékenyen hozzájárult a Negro cukorka forgalmazásához és népszerűsítéséhez. 

A gyár gyorsan terjeszkedett és Ruff az egész ország területén eszközölt befektetéseket. A II. világháború során Ruffnak nagy nehezen sikerült megúsznia a zsidóüldözést. A kommunista hatalomváltást követően Ruff Józsefet nagyjából kijátszották a vagyonából, ezt követően pedig Izraelbe, majd Brazíliába vándorolt ki, és ott is halt meg.

Negrós díszdoboz

Cége, a későbbi Pionir (azaz Úttörő) édességgyár a szocializmus beköszönte óta viseli ezt a nevet, 1948. november 10-án történt meg az államosítása. Jugoszlávia egyik legnagyobb ilyen típusú gyára volt. A nevet mind a mai napig megőrizte.

Negrós díszcsomagolás a gyár fennállásának 100. évfordulójára

A cukorka sajátosságai

A cukorka csomagolása piros-fekete-fehér színű, a zacskón pedig egy kéményseprő jelenik meg és a név felett a termék szlogenje: a "torok kéményseprője". A cukorkák külön is be vannak csomagolva, és ahogy az alábbi videón is látszik, szerepel rajtuk a gyár neve.

 

Tévhitek a Negro cukorkáról

Bizonyos tévhitekkel szemben a Negro nem rasszista. A Negro jelentése olaszul és spanyolul is fekete, ami a cukorka színére vonatkozik és a feltalálója, Pietro Negro nevére is utal. A közelmúltban a 50 Cent nevű rapper Magyarországon járt és problémázott azon, hogy találkozott a fajgyűlölő termékkel, de ez a kijelentés inkább az ő túlérzékenységét mutatja, a cukorkának már évtizedek óta ez a neve és semmi köze a fekete bőrszínhez.

Útravalóul...

Sokszor kaptam nagymamámtól, nagybátyámtól, édesanyámtól, rokonaimtól gyerekkoromban Negró cukorkákat, eléggé kedvelem. Szerintem megfázásra is különösképpen jó hatással van, de önmagában is szívesen rágcsáltam, rágcsálom még ma is néha. A Negro egy ízletes és finom cukorka.

Ára:

  • 95 RSD / 282 HUF / 100 g (2021.09.10.)

Források:

  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Negro
  • https://galm.blog.hu/2009/01/30/gyori_szerencsi_negro
  • https://suistorija.wordpress.com/industrija-i-industrijalci-ipar-es-iparosok/szabadka-gyaripara-es-a-gyartulajdonosok-1918-1941/



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.