Rózsás ratluk |
A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.
Török neve lokum, magyar elnevezése szultánkenyér, a nemzetközi neve pedig a sokak által ismert Turkish Delight.
A török elnevezés valószínűleg az arab eredetű lokma, azaz „falat” szóból származik. Más vélemények szerint a név az oszmán rahat hulkum („a torok elégedettsége”) kifejezésből származik. Líbiában ḥalqūm néven ismerik, Boszniában rahatluk, Szerbiában ратлук/ratluk Romániában rahat a neve. Bulgáriában az eredeti török nevén (локум/lokum) ismerik. Angolul korábban lumps of delight, azaz „az élvezet falatkái” volt a neve.
A ratlukot gyakran ízesítik citrommal vagy rózsavízzel, utóbbi rózsaszínűre színezi. Az állaga könnyű, zselészerű, gyakran kicsit ragadós, általában kis kockákra vágva csomagolják, porcukorral meghintve, ez pedig megakadályozza, hogy a kockák összeragadjanak. Különféle ízesítésben kapható, van mogyorós, pisztáciás, fahéjas, mentás, diós, különféle gyümölcsízű is. Házilag is elkészíthető, ahogy ezen a videón is látható:
Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hacı Bekir Cukrászat szerint a lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítőnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítőt alkalmazó receptet a 19. században a Hacı Bekir cukrászat fejlesztette ki. A lokumot Európa a 19. században ismerte meg, amikor egy ismeretlen nevű brit férfi kezdte el először Turkish Delight néven Angliába szállítani. Ezután vált egész Európában közkedvelt édességgé.
Az 1777-ben, Isztambulban alapított Ali Muhiddin Hacı Bekir Cukrászat szerint a lokumot már a 15. század óta készítik Törökországban. Eredetileg mézet vagy melaszt használtak édesítőnek, vízzel és liszttel készült. A mai, cukrot és keményítőt alkalmazó receptet a 19. században a Hacı Bekir cukrászat fejlesztette ki. A lokumot Európa a 19. században ismerte meg, amikor egy ismeretlen nevű brit férfi kezdte el először Turkish Delight néven Angliába szállítani. Ezután vált egész Európában közkedvelt édességgé.
A kedvenc ratluk márkám |
A lokum a művészetekben, az irodalomban is megjelent, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című C. S. Lewis regényben Edmund Pevensie nem tud ellenállni az édességnek. A Narnia krónikái filmváltozatának megjelenése után jelentősen növekedett az eladása.
Az Oszmán Birodalom történelmileg nagyon erős befolyással bírt a Balkán-félszigeten, így a délszláv népekre is, van, ahol több száz évig jelen voltak és ez megmutatkozik a nyelvekben, a vallásban, és az ételekben is. Sok balkáni édességre jellemző, hogy nagyon-nagyon édesek, a ratluk különösen, szinte tiszta cukor. Vasárnap délutánok kellemes desszertje volt nálunk odahaza többször a ratluk, sokszor kávé mellé is isszák helyeken, főleg Boszniában, pont azért mert édes.
Egyszerre omlós és ragadós, nekem mindenképpen a rózsaízű a kedvencem, de diósat is jópárszor ettem. Cukorbetegek számára nyilván nem ajánlom, de az édesszájúak esélyes, hogy imádni fogják, bár attól is függ milyen az ízésítése, de ez már ízlés dolga.
Egyszerre omlós és ragadós, nekem mindenképpen a rózsaízű a kedvencem, de diósat is jópárszor ettem. Cukorbetegek számára nyilván nem ajánlom, de az édesszájúak esélyes, hogy imádni fogják, bár attól is függ milyen az ízésítése, de ez már ízlés dolga.
Ára:
- 170 RSD = 506 HUF / 450g
Megjegyzések
Megjegyzés küldése