Ugrás a fő tartalomra

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity
A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd: Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom) egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.



A sorozatot 1979-ben forgatták, a Magyar Televizióban 1984-85-ben adták le először szinkronosan. A magyarhangok csak még inkább élvezetessé teszik a történetet.

A történet alapsztorija Surda útkeresése, kezdve attól, ahogyan az első részben megelégeli az egyhangú munkát a borbélyszalonban, ahol dolgozik, és új munka után néz, elkezdi keresni a helyét a világban, és megpróbál boldogulni.

A sorozat főbb karakterei:
  • Surda - Borivoje Surdilovity, kávéfüggő, életművész belgrádi borbély, aki 30 éves korára a nagybátyjánál és a nagymamájánál él és nem találja a helyét.
  • Veszna - Surda szerelme, nagyvilági nő, akivel Surda állandóan civódik, de azért szeretik egymást.
  • Firga bácsi - Surda nagybátyja, akinél Surda él és aki próbál megszabadulni a nyakán maradt unokaöccsétől.
  • A nagymama - Surda nagyanyja, a háztartás vezetője.
  • Szocsa - Surda apja, aki megállás nélkül aggódik a fiáért.
  • Bob - Surda örökegyetemista széltoló barátja, aki mindig bajba keveri Surdát.
Egy másik fontos szál a történetben a főszereplő családjával való kapcsolata, mivel velük együtt lakik,  gyakorlatilag a nyakukon él, ezért folyamatosan konfliktusok alakulnak ki közöttük, ami rengeteg humor forrása a sorozatban, egyúttal egy férfivé válás-történet is Surda számára.

Surda munka közben
A harmadik fontos szál, az ahogyan megismerkedik a barátnőjével, későbbi feleségével, Vesznával, akivel folyamatosan formálódik a kapcsolatuk, miközben szívják egymás vérét. :)

A sorozat híven tükrözi az akkori jugoszláv valóságot, a korabeli viszonyokat, a lehetőségeket és a nehézségeket, amikkel a kor embere szembe találta magát, de azért viccesen, szatírikusan ábrázolja azokat.

Maga a sorozat (a poszt írásának idején), némi utánakereséssel elérhető az internetes megosztóoldalakon - 10 részes és összesen majdnem 10 órahosszás, de talán DVD-n is forgalomban van. Könnyed, humoros és szórakoztató, miközben mégis van mondanivalója.

A posztot pedig a sorozat méltán híres zenéjével zárnám, amit maga a főszereplő ad elő a történet egy pontján:

  • Ljubiša Samardžić - "A Sad Adio":

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.