Ugrás a fő tartalomra

Walter Szarajevót védi


A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.


A film cselekménye

A film középpontjában a második világháború idején játszódó események állnak, és egy legendás ellenállási harcos, Walter szerepét mutatja be, akit Bata Živojinović alakít. A történet Szarajevóban játszódik, ahol a helyi partizánok harcolnak a német megszállók ellen. 

Walter vezetésével a partizánok igyekeznek megakadályozni a németeket abban, hogy elérjék céljukat: egy nagy mennyiségű üzemanyagszállítmány biztosítását, amely kulcsfontosságú lenne a német hadigépezet számára. Walter stratégiája és bátorsága végül sikerhez vezet, és a németek kénytelenek visszavonulni.

A film nemcsak a bátor ellenállást és hazaszeretetet mutatja be, hanem a kollektív összefogás erejét is, amely lehetővé tette a megszállók elleni küzdelmet. A "Walter Szarajevót védi" jugoszláv filmklasszikussá vált, és széles körben ismertté tette Walter figuráját a volt Jugoszlávia országaiban.

A film olyan alkotások közé illik, mint az ezen az oldalon már tárgyalt Neretvai csata vagy az Ötödik támadás.

Történelmi háttér

Bosznia náci megszállása a második világháború alatt zajlott, 1941 és 1945 között. 1941 áprilisában a náci Németország vezette tengelyhatalmak lerohanták Jugoszláviát, és az országot felosztották. Bosznia-Hercegovina az akkor létrehozott Független Horvát Állam (NDH) része lett, amelyet az usztasa mozgalom irányított, Ante Pavelić vezetésével.

A németek és szövetségeseik kegyetlen módszerekkel próbálták elnyomni az ellenállást és megtörni a lakosságot. Tömeges deportálásokra és kivégzésekre került sor, koncentrációs táborokat hoztak létre, ahol százezrek vesztették életüket.

A megszállás alatt azonban jelentős partizánmozgalom alakult ki, amelyet Josip Broz Tito vezetett. A partizánok harcoltak a német megszállók és az usztasák ellen, és sikeresen megzavarták a megszállók terveit. Az ellenállás jelentős része Bosznia hegyeiben és erdeiben összpontosult, ahol a partizánok gerillaháborút folytattak.

A háború vége felé, 1945-ben a partizánok végül győzelmet arattak, és felszabadították Boszniát a náci uralom alól. Az ellenállásnak és az áldozatoknak köszönhetően Jugoszlávia újraegyesült, és Tito vezetésével létrejött a szocialista szövetségi köztársaság. A náci megszállás évei mély nyomot hagytak Bosznia történelmében, és hozzájárultak a régió jövőbeli politikai és társadalmi alakulásához.

A film alapját valós események ihlették, amik a második világháború alatt, Szarajevóban történtek. Walter, a főszereplő, valós személy volt, a Vladislav Perić néven ismert partizánparancsnok. 

A film készítőiről

Walter - Velimir "Bata" Živojinović
A főszerepet Velimir "Bata" Živojinović játszotta, aki az egyik legismertebb jugoszláv színész volt. Az ő alakítása nagyban hozzájárult a film sikeréhez (egyébiránt 1990-től hivatalban levő szocialista parlamenti képviselő és 2002-ben még köztársasági elnökjelölt is volt). Ljubiša Samardžić, a Forró szél című sorozat Surda karaktere is megjelenik mellékszereplőként. 

A film zenéjét Bojan Adamić szerezte, és a zenei aláfestés jelentősen hozzájárult a film hangulatához és sikeréhez.

Szomorú érdekesség, hogy a film rendezője, Hajrudin Krvavac Szarajevó 1992-es ostroma idején a városban halt meg szívrohamban. Még tanúja volt a háborúellenes tüntetéseknek, ahol az emberek a filmből ismert idézetet ismételték: "Mi vagyunk Valter!".

Érdekességek a filmmel kapcsolatban

Belgrádban egy étterem, Szarajevóban pedig egy múzeum viseli a Walter/Valter nevet. Számos Das Ist Valter nevű étterem található még Szlovéniában, Ljubljanában, Kranjban, Škofja, Loka, és Jesenice városaiban, valamint Ausztriában, Villach és Klagenfurt településeken.

Bár a film eredetileg jugoszláv közönségnek készült, hatalmas sikert aratott más országokban is, különösen Kínában, ahol rendkívüli népszerűségre tett szert. A kínai közönség annyira megszerette a filmet, hogy Walter neve ma is ismerősen cseng az országban, így a film Kínában jelentős rajongótáborral rendelkezik.

A Zabranjeno pušenje (jelentése: Tilos a dohányzás) nevű bosnyák együttes Das ist Walter című albuma a címében és a szövegeiben is több a filmre vonatkozó utalással él. Ebben az együttesben még a híres filmrendező, Emir Kusturica is basszusgitározott. Kusturica egyébként a filmben is szerepelt, mint fiatal statiszta.

Gyerekkoromból egy Valter témájú sörreklám maradt meg emlékképként, ami a főszereplő színésszel készült, de hiába kerestem most, nem találtam belőle videót. Egy Das ist Walter sör nevű márka viszont létezik manapság.

Maga a teljes film amúgy megtalálható a legnagyobb videómegosztó portálon is, szerb nyelven.

Szarajevóban a film annyira népszerűvé vált, hogy a mai napig vannak olyan túrák és helyszínek, amik a film híres jeleneteit idézik fel. A turisták meglátogathatják a filmben szereplő helyszíneket. A karakterről elnevezett Valter Trail nevű futóverseny egy létező sportesemény.

Remélem, élvezted ezeket az érdekességeket a "Walter Szarajevót védi" című filmről!

Források:

  • https://www.travelo.hu/tavol/20190301-bosznia-es-hercegovina-szarajevo-uj-turisttikai-helyszin-filmmuzeum-nyilik.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.