Ugrás a fő tartalomra

Az Ötödik Támadás - film

Az Ötödik Támadás (Battle of Sutjeska) című film egy 1973-ban készült, a partizánháborút bemutató produkció.

Emlékszem, az 1999-es bombázások alatt, mikor a NATO elkezdte bombázni az országot, ami Jugoszláviából maradt, többek között ezt a filmet közvetítette a belgrádi tévé. Gondolom, hogy a régi dicsőséget felelevenítsék, meg hogy a Nyugatot a náci megszállókkal párhuzamba helyezzék, de tisztán emlékszem erre a filmre, hogy még a híradót is levették és ez ment.

Ettől még maga a film elég jó minőségű és igazi világsztárokat sorakoztat fel. A cselekmény a második világháború során játszódik, amikor is  a partizánvezér Josip Broz Tito és csapatai felveszik a megszálló nácikkal a küzdelmet. Amúgy történelmileg ez a tény helytálló, nem sok olyan nép volt akkoriban Európában, akiknek ez egymagukban sikerült volna, nagyjából a briteken és a szovjeteken kívül.

Az alábbiakban látható a film beharangozója:


A film a háború egyik legnagyobb jugoszláv eseményéről, a sutjeskai csatáról szól. A németek által elfoglalt Bosznia-Hercegovinában 1943-ban Tito és partizánjai sikerrel veszik fel a megszállókkal harcot. Habár 6-szoros túlerő ellen harcolnak és kevésbé felszereltek, sikerül megtartaniuk a Durmitor-hegységet Montenegróban, viszont az ellenség gyűrűbe zárja a partizánokat. Végül Sutjeska felé, Bosznia irányába sikerrel törnek ki és hatalmas veszteségekkel, de győzedelmeskednek.

Ez volt az egyik legnagyobb költségvetésű jugoszláv film, a maga 128 percével. Olyan híres nyugati színészek is előfordulnak a filmben, mint Richard Burton Tito szerepében, az operaénekesnő Irene Papas és Orson Welles, mint Winston Churchill. Emellett olyan híres jugoszláv színészek is megjelennek, mint a későbbi Surda, azaz, Ljubiša Samardžić és Bata Živojinović. A filmet Stipe Delić rendezte és a híres Sergei Bondarchuk és Orson Welles segédkeztek a megírásában.

Jovanka és Josip Broz Tito, Elisabeth Taylor és Richard Burton

Ha valaki nem is tud azonosulni a film ideológiájával, de szereti a nagyívű háborús mozit és az akciót, legalább egy megtekintést azért megér ez az alkotás.

Források:
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Sutjeska_(film)
  • https://www.calvertjournal.com/features/show/12236/josip-broz-tito-film-cinema-yugoslavia-myth-partisan-movies

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.