Ugrás a fő tartalomra

A neretvai csata - film

 „A neretvai csata” sokak szerint az egyik valaha volt legjobb jugoszláv filmnek számít.

A film

„A neretvai csata” (szerbhorvát nyelven: Bitka na Neretvi, Битка на Неретви, angolul: Battle of Neretva) egy 1969-ben készült jugoszláv államilag támogatott második világháborús partizánfilm.

A neretvai csata jugoszláv-olasz-NSZK-amerikai-angol háborús filmdráma, hossza 165 perc és Veljko Bulajić rendezte.

Érdekességek a filmmel kapcsolatban

A film különböző források szerinti $4,5 millió és $12 millió közötti költségvetését maga Josip Broz Tito hagyta jóvá. Ezzel együtt a valaha készült ledrágább jugoszláv filmnek számít. Több régi szovjet T-34-es tankot német páncélossá alakítottak, jugoszláv Soko 522-es repülőgépeket pedig Luftwaffe vadászrepülőknek maszkíroztak.

A filmforgatásban 10.000 JNA (jugoszláv néphadsereg) katona vett részt. A jelenetek forgatásához 4 falut és erődöt építettek és pusztítottak el a film készítői. A filmforgatás során bizonyos jelenetek során két vasúti hídat robbantottak fel és építettek újra Jablanicánál a Neretva-folyón. Több jelenetet miniatűr maketthíd felrobbantásával vettek fel, mert túl nagy volt a füst a valós robbantáskor.

A film angol nyelvű változatához az egyik eredeti posztert maga Pablo Picasso készítette. A rendező szerint Picasso fizetségként egy ládányit kért a legjobb jugoszláv borokból, és nem kért egyéb anyagi juttatást cserébe.

A filmet Oscar-díjra jelölték a legjobb külföldi film kategóriájában 1969-ben. A film angol nyelvű változataihoz a zenét Bernard Herrmann készítette.

Történelmi háttér

A film történelmi hátterét a boszniai-hercegovinai Neretva-folyó és az ott 1943-ban lezajlott csata adta, ami nagyjából egyidőben zajlott a sztálingrádi csatával.

A jugoszláv partizán ellenállás jelentős tengelyhatalmi erőket kötött le, körülbelül 300.000 katonát, és zavarta az utánpótlási vonalakat is, így hozzájárulva ahhoz, hogy ezeket az erőket nem tudták más fontos hadszíntereken bevetni, például Sztálingrádnál vagy Észak-Afrikában.

A német-olasz-magyar-csetnik (szerb nemzetiségű királypárti nacionalisták)-usztasa (horvát nemzetiségű nacionalisták) sereg bekerítette az angolok által aktívan támogatott többnemzetiségű partizánokat, akik végül sikeresen, bár nagy veszteségek árán kitörtek a gyűrűből és legyőzték a csetnikeket.

A neretvai csata nagy jelentőségű ütközet volt a jugoszláv hadszíntéren – habár a német hadseregre nem sikerült vereséget mérni, a partizán ellenállás sikeres maradt és ezután a háború egyensúlya is lassan a szövetségesek oldalára billent el.

Sztárparádé

A filmben olyan híres nemzetközileg elismert színészek jelennek meg, mint Franco Nero, Orson Welles, Yul Brinner, Curt Jürgens és a híres rendező-színész Szergej Bondarcsuk.

A jugoszláv színészek közül a leghíresebb talán Surda alakítója Ljubiša Samardžić és a később a politikával is aktívan foglalkozó Bata Živojinović.

Személyes élményem a filmmel kapcsolatban

Az 1999-es NATO-bombázások során emlékszem ezt a filmet adták a Belgrád-1-es tévécsatornán szünet nélkül a híradó mellett. A Navarone ágyúi 2. – Az új különítmény című amerikai film cselekménye nagyon hasonló ehhez a filméhez.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.