Ugrás a fő tartalomra

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.

A sörgyár

Az Apatini Sörgyár, (szerbül: Апатинска пивара vagy Apatinska pivara) Apatin városában, Vajdaságban, a Duna partján, a szerb-horvát határ mentén található.

1756-ban alapították a gyárat, ezzel Szerbia legrégebb óta folyamatosan működő gyára, habár alapításakor még nem Szerbiához tartozott a terület, hanem a Habsburg Birodalomhoz, azon belül is a Magyar Királysághoz.

2012-ben a gyárat felvásárolta a Molson Coors nevű amerikai-kanadai tulajdonú társaság, azóta ennek a cégnek a leányvállalata.

A sör forgalmazási helyei

A sört főleg Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró területein forgalmazzák, de Közép-Európában és Délkelet-Európában is ismert sörmárka.

Az Apatini Sörgyár, Apatinban

A sör jellegzetességei

Maga a Jelen Pivo egy világos sör, 5%-os az alkoholtartalma. Létezik mind üveges, fémdobozos és műanyagpalackos változata. A gyár söröket, soft drinkeket, alkoholmentes italokat, ecet és élesztő termékeket is gyárt.

Az Apatini Sörgyár 2008 óta a Gučai trombita fesztivál főszponzora. Sok helyen megjelennek a plakátjaik egyéb fesztiválokon és rendezvényeken is.

A Jelen Pivo-hoz kapcsolódó élményem

Személyes emlékem a Jelen Pivo-ról a régi szabadkai gimnáziumi lyukas órákhoz kapcsolódnak, főleg  amikor már érettségi előtt álltunk és a templomkertben iszogattunk az osztálytársaimmal a padon ülve. Születésnapi bulikon is elő-elő került.

Mindent összevetve a Jelen Pivo Szerbia egyik legsikeresebb sörmárkája és legnépszerűbb terméke is.

Ára:

  • 75 RSD = 223 HUF / 0,5l

Források:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jelen_pivo
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Apatin_Brewery
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Apatin

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.