Ugrás a fő tartalomra

A Yugo személygépkocsi

A Yugo személygépkocsi, a régi Jugoszlávia egyik legnépszerűbb autómárkája volt.

Nevét az országról kapta, a jug szó, délit jelent (innen a jugoszláv, azaz délszláv). Még manapság is sok ilyen kocsi járja az utakat a Balkánon, habár már 2008 óta nem gyártják, mivel a kragujevaci Yugo Zastava székhelyű gyárat eladták a Fiat-nak.

Az első Yugo prototípust 1977-ben tervezték a Fiat-tal együttműködésben, a sorozatgyártást 1980-ban kezdték meg, ami 2008-ig tartott. Ez idő alatt összesen 794.428 Yugo-t gyártottak le. A különböző alkatrészeket annak idején összehangolva a tagköztársaságok különböző településein gyártották.

Egy Malcolm Bricklin nevű amerikai üzletember szervezte meg a Yugo személygépkocsik exportját az USA-ba, ami 1985 és 1992 között zajlott. A kocsikat Montenegróból, Bar kikötőjén keresztül szállították Baltimore-ba hajóval. Összesen 141.651 Yugo-t exportáltak az Egyesült Államokba. A legnépszerűbb modell a Yugo GV (Good Value) volt. A Yugo Florida típust az Egyesült Királyságban is árulták.

Pont azért mert amerikai forgalmazásba is került, a Yugo sok amerikai filmben is megjelent és sok filmes vonatkozással bír, általában élcelődnek rajta. Talán azért mert a legtöbb akkor az USA-ban forgalmazott autónál olcsóbb, viszont lassabb is volt.

A Die Hard 3 - Az élet mindig drága című filmben Bruce Willis és Samuel L. Jackson egy Yugo-t tulajdonítanak el egy autós üldözéshez, aminek a hátsó ülésén aztán ott felejtenek egy aranyrudat. 


A Brandon Lee nevével fémjelzett A holló (The Crow) című filmben az egyik gengszter egy Yugo-val üldözi a Holló karakterét. A Dalok ismerkedéshez (Nick & Norah's Infinite Playlist) című filmben a főszereplő Nick egy Yugo-val furikázik és a kocsi majdhogynem egy külön karakter a filmben. A Dögölj meg, drága Mona! (Drowning Mona) című filmben a névadó karaktert titokzatos körülmények között egy Yugo-ban éri a veszte, és a rendőrség nyomoz utána, de több egyéb helyen is előfordul a Yugo autó a történetben.

A Yugo autó
Több saját Yugo-s vonatkozással és emlékkel is rendelkezem. Anyukám 1989-es piros Yugo Koral 45-öse volt az első kocsink, amire emlékszem. Mivel édesanyám jóideig a Yugo Zastava gyár autóeladási részlegén dolgozott, ezért viszonylag újan tudott vásárolni egy Yugo-t, és én is sokat voltam Zastava autók körül az autószalonjukban. Csomó Yugo márkájú matchboxunk is volt gyerekkoromban, amiket nagyon szerettem, számomra ez a kocsi olyan volt, mint egy űrhajó. A mi autónk nagyjából úgy nézett ki, mint a mellékelt képen látható piros példány. Az biztos, hogy mindenképp egy karakteres autó és megvan a maga bája, és a saját korszakában menő kiskocsi volt a többi kapható példányhoz viszonyítva.


Búcsúzóul, az alábbi videón egy délszláv fiatalember látható, aki 150 euróért vásárolt magának egy ilyen autót, itt éppen teszteli a frissen vásárolt használt járművet:



Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.