Ugrás a fő tartalomra

Csevap

Csevap lepényben hagymakörettel

A Ćevapi/ćevapčići, avagy csevap, vagy csevapcsicsa balkáni étel, és ahogy megannyi másik, ez is török-oszmán eredettel rendelkezik. 


Valójában a csevap grillezett kolbászka alakú darálthús, fajtájától függően egyetlen vagy többféle húsból is állhat.

Szinte az egész Balkánon elterjedt étel, de például Romániában is ismerik mititei néven, valamint Ausztriában és Németországban is fogyasztják, főleg a volt-jugoszláv diaszpóra révén. Mindennapi tartozéka az otthoni grillezéseknek, május elsejéken vagy nyári kerti partikon is sokat ettük, de ún. csevap-sütödékben, ćevapdžinica nevű éttermekben, mindenféle körettel kapható.

A csevap húskeverékből készül, jellemző, hogy például a muszlim területeken, mint például Boszniában, halal-csevapot esznek, tehát ott nem tartalmaz sertéshúst. Azonban általában így is többféle hús vegyítésével készítik el, például marha, borjú, bárány darálthúsból sütve. Az alábbi videóban bemutatják, hogyan is készül ez az étel.

Legkedveltebb körete az ajvár, ami egyfajta aromás paprika-padlizsánkrém, de a kockára vágott vöröshagyma, szintén nagyon népszerű vele, általában lepényben fogyasztva, ahogy az a fenti képen is látható. Emellett szeletelt zöldségek, paprika, paradicsom, tejfölös öntet, túrókrém, lilahagyma, saláta, feta-sajt, stb. is szolgálhatnak köretként.


Az egyik leghíresebb a leskovaci rostélyos/csevap, ami hagyományos borjúhúsból készül, Leskovac városában grillfesztivált is szerveznek, de híresebb fajtája még a szarajevói is, ami marha és birkahús keverékéből áll össze, őrölt piros paprikával, sóval vagy borssal fűszerezve. 

Csevapsütés grillen
Mint ahogy általában a balkáni ételeket, a kitartó fogyókúrázóknak, annyira nem ajánlom. Nagyon finom, ha jól csinálják meg, viszont elég intenzív és igencsak jóllakik vele az ember, mert nagyon kalóriadús. Ha véletlenül rigolyásak vagyunk az illatokra, akkor is érdemes ügyelni, mert ezekben a hússütödékben elég erőteljes aromák, füstök párolognak, úgyhogy utána érződhet a hajunkon, ruhánkon. Márha ez érdekel valakit. :) Kajának elsőosztályú.

Ára:

  • 370 RSD = 1100 HUF / 1kg nyersen
  • 320 RSD = 950 HUF / 200g = 7db étteremben

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.