Ugrás a fő tartalomra

A Galeb-hajó

A Galeb
A Galeb Békehajó (Brod Mira Galeb), az egykori jugoszláv elnök, Josip Broz Tito marsall hivatalos hajója volt. 

A hajó különösen Jugoszlávia népeinek és az el nem kötelezettek mozgalmának sokszínű népeinek és tagjainak körében élvezett ikonikus szerepet. A "Galeb" horvátul és szerbül is "sirályt" jelent.

A Galeb 1938-ban épült Genovában, az eredeti neve Ramb III. volt, az eredeti funkciója pedig banánszállítás volt Afrika és Olaszország között. Az 1943-as olasz tűzszünetet követően, a németek elfoglalták, aknarakó hajóvá alakították át és ettől kezdve a Kiebitz nevet viselte. Rijekában állomásozott, viszont 1944. november 25-én szövetséges légibombázók súlyos károkat okoztak benne. A spliti Brodospas (hajómentők) 1948-ban kiemelte az elsüllyedt Kiebitzet, ezután pedig a pulai Uljanik hajóépítő vállalatba vitték, ahol 1952-ben újjáépítették. Ettől kezdve a Jugoszláv Haditengerészet gyakorlóhajója lett és megkapta a Galeb nevet.

Tito tengerészegyenruhában
Tito első alkalommal Podgorában, 1952-ben szállt fel a hajóra, a fedélzetről felügyelte a hajók ellenőrzését. A következő 27 évben a Galeb volt Tito szolgálati hajója, mindösszesen 549 napig, amiből 318 napot a Marsall a fedélzeten tartózkodott, valamint 86.062 tengeri mérföldet közlekedett vele (159.387 km-t) az Adriai-tengeren, de más tengereken is a különböző politikai ügyek intézése közben. Tito haláláig 102 különböző államfő tartózkodott a Galebon.

A Galeb 117 méter hosszú és 15 méter széles, a teljes vízkiszorítása 5.754 tonna. Sebessége 17 csomó, azaz 31 km/h, két Fiat-típusú dízelmotor hatja, melyek összteljesítménye 7.200 lóerő. Az olaszok felajánlották Jugoszlávia számára, hogy eltávolítanák a motorokat, hogy kiállíthassák őket a torinói Fiat-múzeumban. Cserébe azt ajánlották, hogy egy teljesen új, modern gyakorlóhajót építenek, de a jugoszlávok visszautasították az ajánlatot.

A hajó először akkor került a nemzetközi figyelem középpontjába, 1953. márciusában, mikor Tito Jugoszláviából elutazott Londonba, fel a Temze-folyón, miután a Winston Churchill miniszterelnök által vezetett brit kormány részéről meghívást kapott Nagy-Britanniába.





Tito volt az első kommunista államfő, aki ellátogatott az Egyesült Királyságba. A yacht mérete miatt, a Galebnek Greenwichben kellett kikötnie. A hajó megkísérelt Máltán is kikötni útközben Nagy-Britannia felé, viszont a sziget kormányzója nem adott engedélyt erre.


A Galeb 2013-ban
Az alábbi ismert hírességek látogatták meg Tito-t a Galeb-yachton:
  • Kirk Douglas
  • Richard Burton
  • Sophia Loren
  • Elizabeth Taylor
Az ismert államfők közül pedig az alábbi személyek jártak a hajón:
  • Jawaharlal Nehru - India miniszterelnöke
  • Gamal Abdel Nasser - Egyptom elnöke
  • II. Erzsébet - az Egyesült Királyság királynője
  • Nyikita Szergejevics Hruscsov - a Szovjetunió első titkára
  • Leonyid Iljics Brezsnyev - a Szovjetunió első titkára
  • Haille Selassie - Etiópia császára
  • Kurt Waldheim - ENSZ főtitkár és Ausztria elnöke
  • Nicolae Ceauşescu - Románia elnöke
  • Muammar Gaddafi - Líbia vezetője
  • Indira Gandhi - India miniszterelnöke
A Galeb utolsó küldetése során 1991-ben Szlovéniából szállította el a jugoszláv hadsereg ott tartózkodó katonáit, miután a tagállam kéthetes harcok után kikiáltotta függetlenségét. Ezek után a hajó a Kotori-öbölbe, Montenegróba vonult.

A szebb napokat látott hajó jelenleg Rijeka-ban, a szárazdokkban található és várja további sorsát. 2020-ban Rijeka lesz Európa Kulturális Fővárosa és ez alkalomból pályázatot írtak ki a Galeb hajómúzeummá történő alakításáról.

Az alábbi videón a 2011-es állapotában látható:



Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.