Ugrás a fő tartalomra

A kosárlabda Jugoszláviában

Ha van olyan tömeg- és csapatsport, ami a délszláv térségben igazán népszerű és tényleg elterjedt, akkor az a kosárlabda.

A régi Jugoszlávia méltán volt nevezhető "labdás nagyhatalom"-nak. Ahogy sok más országban, például Magyarországon is a legtöbb környéken van focipálya, úgy a kosárpályákból sem volt hiány a régi délen (ennek ellenére persze a foci is népszerű).

A legjobb játékosok közé tartozott Dražen Dalipagić, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dražen Petrović. A válogatott nemzetiségileg is vegyes összetételű volt, ahogy a többi csapatsportban is, tehát a játékosok az egyes tagköztársaságokból kerültek ki, de egy közös válogatottban játszottak.

A jugoszláv bajnokok az 1989-es EB-n
A régi jugoszláv kosárlabda-válogatott legnagyobb sikerei többféle versenysorozatban is megmutatkoztak:
  • A kosárlabda-Európa-Bajnokságon (FIBA EuroBasket) 1973-ban, 1975-ben, 1977-ben, 1989-ben és 1991-ben győzedelmeskedtek.
  • A FIBA kosárlabda világbajnokságot (FIBA Basketball World Cup) 1970-ben, 1978-ban és 1990-ben sikerült megnyerniük.
  • Jugoszlávia a nyári olimpiai játékok győztese is volt az 1980-as moszkvai olimpián.
  • Emellett ugyanezeken a versenyeken ezüst- és bronzérmeket, illetve további helyezéseket is elértek és több világversenyt Jugoszláviában rendeztek meg.
Vlade Divac és Dražen Petrović
Méltó ellenfelei voltak az amerikai Dream Team-nek és több játékos az NBA-be is bekerült, mint például a szerb Vlade Divac a Los Angeles Lakers-be, a Charlotte Hornets-be és a Sacramento Kings-be vagy a horvát Toni Kukoč a Chicago Bulls-ba, Philadelphia 76ers-be, Atlanta Hawks-ba, Milwaukee Bucks-ba vagy a később idő előtt elhunyt horvát Dražen Petrović a Portland Trail Blazers-be és a New Jersey Nets-be.

A Jugoszláv Kosárlabda Szövetség logója
A kosárlabda kedves a számomra. Lehet, hogy pont ezek miatt a hatások miatt, de mindig közel éreztem magamat a sporthoz. Az egyetemen mindig a kosárlabdát választottam a kötelező testnevelésnek, otthon házilag kost építettünk az udvarunkban és volt saját kosárlabdánk. Ma is van a közelemben egy pálya, ahova időnként lejárok dobálni.

A kosárlabda a mai napig népszerű az utódállamokban is: a 2019-es (idei) világbajnokságon Szerbia az 5., 2014-ben a 2. helyet érte el, ami egy ekkora országtól azért szép teljesítmény, azonban ebben az új formációban még egyelőre nem sikerült világbajnoki címet szerezniük.

Az alábbi videó összefoglaló az 1990-es világbajnoki döntőről a Szovjetunióval, érdekesség, hogy egy évvel később már egyik ország sem létezett:

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.