Ugrás a fő tartalomra

A K67-es Kioszk


Tengerparti boltocska
A K67-es kioszk egy olyan hétköznapi épület, amibe könnyű belebotlani a régi Jugoszlávia városaiban. Mégha az ember nem is tudja, hogy ezeket az épületeket így hívják.


A K67-es kioszkot 1966-ban egy szlovén építész és tervező, Saša J. Mächtig tervezte meg. Ezek a modulok többszálas megerősítésű műanyagból készültek. Egyenként, önmagukban is hasznosíthatóak voltak, de kialakításának köszönhetően kombinálva több modul is összecsatolható volt.

Városi újságárus

Különféle színekben és elrendezésekben alkalmazták ezeket az épületeket. Az egységes funkcionalitás lehetővé tette, hogy bármilyen helyszínre telepíthetőek legyenek. A kioszkokat magukat az Imgrad vállalatban, Ljutomerben egy kis szlovén városban gyártották le.

Egészen a közelmúltig én se tudtam, hogy így nevezik őket, csak amikor a bloghoz kutattam, akkor szembesültem vele, hogy ennek külön megnevezése is létezik, de szerintem amúgy a legtöbb odavalósi vagy onnan származó ember se tudja.

Vegyesbolt
Régebben akármerre is utaztam délen, mindenfelé láttam: újságárus üzletként, parkoló bódéként, fénymásolószalonként, piaci bódéként, vegyesboltként, egyetemi kávézóként, buszjegy árusítóhelyként, pékségként vagy lottózóként is üzembe állították őket, tele voltak velük a városok.

1999-ig, amikor is a K67-esek gyártása leállt, addigra már Szlovéniában, összesen 7500 egységet gyártottak le. Míg a többségük a régi Jugoszlávia területén került üzembevételbe, számos példányt exportáltak külföldre, többek között Lengyelországba, Irakba, Kenyába, Új-Zélandra, Japánba, a volt-Szovjetunió államaiba és még az USA-ba is.

Manapság is használják még őket, de sok helyen látni üresen, elhagyatva ilyen K67-eseket. Mindenesetre üde színfoltjai és mementói maradnak ezek a kioszkok egy letűnt kornak és egy elfeledett országnak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.