Ugrás a fő tartalomra

Burek

Burekszelet és yoghurt
A burek a balkáni konyha alapvető fogása, többféle ízben és formában árusított, töltött, rétestésztás péksütemény.


A személyes élményem a burekról, hogy a kamaszkori bulik után hazafelé menet mindig elmentünk még enni egyet a barátaimmal. Emellett édesanyám és édesapám is többször vett burekot, ha már épp nem volt kedvük, idejük, erejük főzni. A burek afféle gyorsételnek, fast food-nak számít, sok helyen a Balkánon népszerűbb, mint a hamburger és társai.

Többféle ízben kapható: létezik túrós, spenótos, sonkás-sajtos, kolbászos, húsos, almás, meggyes, krumplis, gombás, pizzás, lasagne-s, csirkehúsos és másfélék is. Formája lehet kerek, csiga, tekercs alakú, attól függően, hogy honnan származik.

Burekvágó kés
A burek török eredetű étel, de változatai megtalálhatóak a balkáni, a dél-kaukázusi, a közel-keleti és a mediterrán konyhaművészetekben, de a kelet-európaiak és nyugat-ázsiaiak között is.

A burek többrétegű rétestésztából készül, amit dobálva nyújtanak, hajtogatnak, töltelékkel töltenek, azután pedig bekerül a sütőbe vagy a kemencébe. A burekot nagy fémserpenyőben sütik, utána pedig burekvágó késsel adagokra szelik, vagy egészben árusítják. A burekozó éttermeket, helytől függően, buregdžinicá-nak vagy burekdžinicá-nak nevezik.

Az alábbi videón látható, hogy készül a burek:



"Kerek" burek
A "kerek" burek receptje a szerbiai Nis városából származik, 1498-ban mutatta be egy híres török pék, Mehmed Oğlu, Isztambulból. Végül a burek délkeletről (Szerbia, Koszovó és Észak-Macedónia területéről) elterjedt a többi délszláv államban is. Németországi burekozóról is hallottam már, amit vendégmunkások alapítottak.

Emellett híres még a szarajevói burek is, ami nem egy kerek lepény, hanem csiga alakú a formája (aminek attól még kerek a formája). Boszniai területen (de máshol is jellemzö), halal módra készítik a burekot, azaz nem használnak disznóhúst, mivel sok az iszlám hitű bosnyák.

Burek - Pita (szarajevói csiga burek)
A dél-szerbiai Nis városában szervezik az éves burek versenyt és fesztivált, a Buregdžijada-t. 2005-ben egy 100 kg-os, 2 méteres átmérőjű burekot készítettek. Ezt tartják a valaha elkészült legnagyobb bureknak.

Hol találhat az ember Magyarországon és valamivel közelebb finom burekot: Szegeden a bölcsészkar mellett található a Burek Pékség, ahol elég jót lehet enni. Budapesten is van egy burekozó a Rákóczi úton a Keleti Pályaudvar és a Blaha között. A kedvencem, amit ettem, az a Lipa (Hársfa) Pékségben van Szabadkán, itt kényelmesen le lehet ülni és paradicsomos mártást és a kötelező yoghurtot (pekarski jogurt) is lehet kérni a burek mellé. Ide mindig visszajárok, ha alkalmam van rá. 

Habár a burek nem egy fogyókúrás fogás, az egyike a balkáni kedvenceimnek. Mindenképp ajánlom mindenkinek, hogyha valaha alkalma adódik rá, próbálja ki, hátha beleszeret.

Ára:

140-175 RSD = 415-520 HUF / 1 adag (1/4 burek)

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.