Ugrás a fő tartalomra

A cigányok ideje - film

A film egyik fő jelenete
Véleményem szerint az egyetlen valamire való jugoszláv Emir Kusturica-film - a Cigányok ideje.

Emir Kusturica egy híres jugoszláv-bosnyák-szerb filmrendező, a Macskajaj című film, az amiről általában eszébe jut a közönségnek.

A film szerb címe: "Dom za vešanje", angol címe: "Time of the Gypsies", francia címe: "Le Temps des Gitans". A zenét Goran Bregović, a Bijelo Dugme együttes alapembere szerezte. A filmet Szarajevóban, Szkopjéban és Milánóban forgatták.

Az első dolog, amivel a filmmel kapcsolatban talákoztam, az egy Rúzsa Magdi által elénekelt dal volt az akkori Megasztár zenei vetélkedőben - ez az Ederlezi vagy Djurdjevdan című szám volt és ugyanúgy Goran Bregovic zenéje. Amellett, hogy az előadás is nagyon érzelemdús volt, és már előtte is hallottam ezt a dalt, Rúzsa Magdi két nyelven, szerbül és magyarul adta elő, ezzel tisztelegve a hovatartozásának. Ezután kerestem meg a filmet, a zene alapján.

Az "Ederlezi" azaz a "Djurdjevdan" (György napja) egy fontos vallási ünnepnap, egyfajta tavaszköszöntő-nyárváró ünnep, ami mind a balkáni romák, mind az ortodox keresztények körében kiemelt jelentőséggel bír. Ezt az eseményt a filmben is megjelenítik.

A film főszereplői
A filmet számos díjjal illetve jelöléssel jutalmazták:
  • 1989 - Cannes-i Filmfesztivál - Arany Pálma-jelölés
  • 1989 - Cannes-i Filmfesztivál - a legjobb rendezés díja
  • 1990 - César-díjra jelölés - a legjobb külföldi film kategóriában
  • A 26-ik svéd Guldbagge díj nyertese  - a legjobb külföldi film kategóriában
  • Jugoszláv részről ezt a filmet küldték a 62-ik Oscar-díjra, de nem vált jelöltté a film kategóriában
A film hivatalos plakátja
A film legfőképp egy jugoszláviai kis faluban élő, telekinetikus képességgel rendelkező fiú, Perhan és családjának életét követi nyomon. A történetén át ismerkedünk meg a cigányok életével, a főszereplő gyermekkorán majd felnőttkorán keresztül, ahogy megismerkedik a jóval és a gonosszal, a világban és saját magában is. Nem szeretném teljesen elspoilerezni a történetet, ezért inkább nem mondom el a teljes cselekményt.

Nem politikailag korrekt, valósan ábrázolja a cigány társadalom egy rétegét, a történetben megjelenik a bűnözés, a prostítúció, a nyomor, a gyermekkereskedelem, a koldus-maffia, a gyilkosság, a csalás, a zsebtolvajlás, az erőszak, stb. Ugyanakkor pozítiv karakterek is megjelennek ebből a népcsoportból, tehát nem egy egyoldalú ábrázolás.

Nem romantizálja ezt a világot, mint például a rendező későbbi filmje a Macskajaj, ami nagyon népszerű, de én mégse szeretem. A Cigányok ideje viszont szívbemarkoló, realista, időnként humoros, de ugyanakkor drámai is.

Viszonylag nehezen elérhető film, a videómegosztókon fent van, viszont nyelvi akadályokkal szembesülhet, aki meg szeretné nézni. Érdemes kutakodni utána, ha van rá lehetőség.

Az alábbi videón tekinthető meg a film trailere:

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.