Ugrás a fő tartalomra

A Fićo, azaz a Fityó személygépkocsi

A Zastava 750, avagy Fityó előlről...
A Fićo vagy Fityó személygépkocsi, a Zastava 750-es, sokak első autója volt.

A Fityó a Fiat 600-as licensze alapján készült, így nem csoda, hogy igencsak hasonlít az olasz ikertestvérére. Szerb neve "Fića", horvát neve "Fićo", szlovén neve "Fičo" vagy "Fičko", macedón neve "Fikjo". A Fityó elnevezést egy képregény hőséről kapta, ami a Borba nevű napilapban szerepelt a kocsi gyártásának első évei idején.

1955. október 18. és 1985. november 18. között gyártotta őket a Crvena Zastava vállalat Kragujevacon, ahol a Yugo-k is készültek. Ez volt a Zastava által gyártott legkisebb autó. Ma is sok helyen előfordul a régi Jugoszlávia államaiban.

... és egy tetőcsomagtartós változat hátulról
Köszönhetően az alacsony árának és az alacsony üzemanyagfogyasztásának, használt autóként is igen népszerű volt. 1969-ig hátrafelé nyíló ajtókkal rendelkezett. Később nagyobb fényszórókat, fejlettebb fékeket, biztonsági öveket (!), felújított belteret és több más változtatást is kapott ez a kisautó. A bogárhátú Volkswagen-hez hasonlóan a 750 cm3-es motor itt is hátul helyezkedik el, a csomagtartó pedig a szélvédő előtt található.

A Fityó a mai napig jelentős rajongótáborral rendelkezik, régebben márkaversenyeket is rendeztek, ahogy az a videón látszik (amelyben filmrészletek is szerepelnek), de számos tuningváltozata is létezik. Egyfajta nosztalgia jelképpé is vált. Ma már nem gyártják, a Fiat 500-as nagyon hasonlít rá és el is érhető Szerbiában, mivel a Zastavát átvette a Fiat-gyár, de az érzés már nem egészen ugyanaz.

Fityó rendőrautó
Régebben olyannyira elterjedt kocsi volt, hogy még rendőrautóként is funkcionált, ahogy az az alábbi képen is látszik. A kocsi bal (és valószínűleg jobb) oldalán és a motorházon cirill írással szerepel a Milicija azaz a Rendőrség felirat. A kék rendszámon az első helyen szerepel az M-betű, ami szintén ezt a funkciót jelöli.

Az alábbi videón egy internetes csatorna mutatja be ezt a méltán híres, sokak számára kedves, klasszikus járművet, édesanyám első kocsija pont ilyen korallpiros változat volt:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.