Ugrás a fő tartalomra

Második világháborús emlékművek (spomenik)

Pogaric, Horvátország
A régi Jugoszláviában mindennapi jelenségek voltak a második világháborús emlékművek (spomenik), amelyek közül sok még ma is áll.

Az első ilyen emlékművet hétéves koromban láttam, az akkori általános iskolám, a zord nevű 8. Vajdasági Rohambrigád Általános Iskola udvarán, Szabadkán. Egy kerek, fém-márvány oszlop volt, mindenféle népi motívummal és még egy régi partizántábornok avatta fel az iskolával együtt 1980-ban. Később aztán az iskola nevét Majsai úti Általános Iskolára változtatták, mivel a brigádhoz kötődtek nem túl vidám dolgok is. Sajnos képet nem találtam róla, de ha alkalmam lesz rá, később pótolom.

A Fasizmus áldozatai emlékműve, Szabadka
Egy másik ilyen szobor a Fasizmus áldozatai emlékműve volt, Szabadka egyik nagyobb terén, amely a szoborral azonos nevet visel, az egykori nevén a Szent Teréz-téren. Vonatkozásai ugye nem igazán vidámak. Gyermekként késztetést éreztünk, hogy végigtapogassuk a domborműveket, habár ezek szenvedő emberalakokat ábrázolnak.

Mivel rengeteg ember fogságba esett, eltűnt, meghalt, sokszor a lakóhelyétől távol, sok városban emeltek ilyen emlékműveket, hogy az elesettek rokonai legalább valahol, valahogy meg tudjanak emlékezni szeretteikről, ha a temetőkbe értelemszerűen nem tudtak kimenni letenni egy virágot. Így történt ez Európa számos országában, köztük Jugoszláviában és Magyarországon is.

A második világháborúnak Jugoszláviában 1 millió áldozata volt, ebbe a számba beletartozik a különböző harcoló felek által meggyilkolt összes áldozat, tehát mindenki, aki előzőleg itt élt és nem érte meg a háború végét. A partizánok, azaz Tito harcosai is hatalmas veszteségeket szenvedtek, de dacolni tudtak az igencsak hatékony Harmadik Birodalommal, ami Európában nem sok hadseregéről volt elmondható, de ennek megvolt az ára. Az ő emlékükre is épültek ezek az emlékművek.

Régi jugoszláv turisztikai térkép
Kiskoromban volt egy turistatérképünk, amin szerepeltek az ország leghíresebb nevezetességei, közülük több ilyen szobor is. A képen látható ennek a térképnek a német változata, nekünk a szerb változat volt meg, négyzetalakú volt, és képtelenség volt az eredeti állapotába visszahajtogatni, ezért több szélén kiszakadozott.

Szerbül spomenik-nek hívják őket, jellemző rájuk, hogy úgy néznek ki, mintha földönkívüliek építették volna őket, tehát rendkívül tájidegenek, természetellenesnek hatnak, valószínűleg szándékosan. Mint azt utólag megtudtam, a brutalizmus művészeti ágát képviselik, jellemző rájuk ez a durva, gépies, fémes, betonszerű megjelenés, ez a stílus pedig a szocialista blokk számos országában fellelhető volt. Magyarországon például az érdi Memento Park szoborparkba szállították el a rendszerváltással az ország hasonló szocialista jellegű emlékműveit.

Találtam egy honlapot - https://www.spomenikdatabase.org/explore-spomeniks - amin felfedezhetőek a régi Jugoszlávia ilyen emlékművei, ha valakit érdekel ott kedvére szemezgethet belőlük. Az itt látható képek is onnan származnak.

Hát nem a legvidámabb téma, de a látványuk eléggé magával ragadó, és figyelemre méltó, reméljük sose látunk ehhez hasonló szenvedést a történelemben. Búcsúzóul itt van pár kép a számomra legérdekesebbek közül:



Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.