Ugrás a fő tartalomra

Eurocrem (és társai)

Az Eurocrem a Balkán egyik csokicsodája, sok egyéb hasonló termék mellett méltó vetélytársa a Nutella csokikrémjének.


Legyen szó csokis palacsintáról, vagy csokis szendvicsről vagy csak kanalazva nassolásból, az Eurocrem, akárcsak a Nutella, minden módon finom. Még az ovis uzsonnacsomagomban is emlékszem Eurocrem csokikrémre, ilyen mini kiszerelésben, amilyen a képen is látható. Vagy csak máshol láthattam akkor, és az agyam rakta össze, de már kisgyerekként beleégett az agyamba ez a márka.

Az Eurocrem gyártója

Az Eurocrem-et eredetileg forgalmazó Takovo gyárat 1962-ben alapították a szerbiai Gornji Milanovac nevű városban. A Takovo állami tulajdonban volt és a régi Jugoszlávia egyik legnagyobb ipari vállalatának számított.

Az Eurocrem barna-fehér színe annak köszönhető, hogy a barna krém kakaóval van tele, a fehér rész pedig mogyorókrémmel. A terméket az A. Gandola & C. Spa nevű olasz cég licenszelte 1967-ben és 1972-ben bocsájtotta a Takovo rendelkezésére.
Eurocrem Blok

A SwissLion Csoportot 1991-ben hozták létre, 2004-ben pedig egyesült a Takovo-val, felvéve a SwissLion Takovo elnevezést, így hívják most is őket. Az Eurocremet gyártó SwissLion székhelye Újvidéken található. A termékek számos gyárban  készülnek Horvátország, Észak-Macedónia, Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén.

Nem csak csokikrémet, de táblás csokit is gyártottak, gyártanak. A képen látható Eurocrem Blok-ot kifejezetten nem szerettem, ellenben a szendvicskrémmel, ami több méretben és kiszerelésben is kapható mind a mai napig, pontosabban 15 g-tól egészen 2,5 kg-os vödör kivitelig.

Igazából jómagam előbb ettem Eurocrem-et, mint Nutellát, így elég elfogult vagyok a témában. Értékelni tudom és szeretem mind a kettőt, de az Eurocrem kicsit közelebb áll a szívemhez, valójában azonban mostanában egyiket se fogyasztom nagyon.

Nutella vs Eurocrem - összehasonlító videó

Az alábbi videón látható egy Eurocrem vs Nutella ízteszt - a fiatalember is próbál különbséget tenni, de igazából csak arra jut, hogy mind a kettőt szívesen fogyasztja:



Hasonló csokoládékrémek

A jugoszláv közönséghez egyébként a Nutella gyártója, a Ferrero is igyekezett eljutni, azonban ott eléggé zárt piacra talált. Végül csak sikerült nekik bejutni és nagyon népszerű lett az olaszok hasonló csokikrémje a Kinder Lada is. Az alábbi képen látható, jobb oldalon található ilyen bögrémhez nagyon ragaszkodtam gyerekkoromban. Ezek a Kinder Lada csokikrémmel voltak kaphatóak, egészen 1995-ig, utána sajnos már nem gyártották. De a Kinder-tojást is forgalmazták Jugoszláviában, már a 90-es évek legelején, rá is voltunk kattanva a kis Asterix figurákra.

Sokak kedvence volt még a Cipiripi csokikrémje és csokoládéi is, ezt egy Centroproizvod nevű vállalat forgalmazta, amit aztán a Nestlé vett át és végül adott tovább egy másik cégnek. Én annyira nem voltam oda ezért régen se, de a neve érdekes hangzású és jellegzetesen érdekes volt a mókus figura, amivel reklámozták.

Habár Jugoszlávia már rég nincs, ezek az édességek túlélték és sok mindenkinek okoztak, okoznak hétköznapi örömet mind a mai napig.

Ára:

  • 343 RSD = 1022 HUF / 500 g
Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.