Ugrás a fő tartalomra

Jugoszláv dinár

A méltán híres Nikola Tesla egy bankjegyen
A szebb napokat látott jugoszláv dinár (YUD), a maga korában egy stabil fizetőeszköz volt.


A jugoszláv dinár (szerbül: Југословенски динар/Jugoslovenski dinar; horvátul: Jugoslavenski dinar; szlovénül: Jugoslovanski dinar; macedónul: Југословенски динар) volt a hivatalos pénznem a 20. században létezett jugoszláv államalakulatokban, azaz a királyi Jugoszláviában, majd a kommunista Jugoszláviában és végül a "kis-Jugoszláviában" is. A pénzeken szerepelt a megnevezés mind a 6 tagállam nyelvén, és több helyen 6 csillag is szerepelt, ami a tagállamokat jelölte.

Régi dinárok saját gyűjteményből
Váltópénze a para volt (100 para = 1 dinár), a mai szerb dinárnak még ma is ugyanígy hívják a váltópénzét. A leginkább használt bankjegysorozatok az 1966-ban és 1985-ben kiadott változatok voltak, számomra ezek voltak a legesztétikusabbak, legszebbek.

Az alábbi linken látható az 1966-os bankjegy sorozat.

A pénzeken leginkább híres délszláv személyiségek szerepeltek, akik közel álltak az akkori uralkodó elit ideológiájához. Ilyen volt Ivo Andrić a Nobel-díjas író, Nikola Tesla a világhírű fizikus, Josip Broz Tito az államszövetség elnöke, vagy Arif Heralić a bosnyák bányász, akinek ikonikussá vált a mosolygó portréja (a párt viszont annyira már nem viselte szívén a sorsát így nyomorban, rokkantan és éhezve halt meg a 70-es években).

Arif Heralić, bosnyák bányász
Egyéb kommunista jelképek is láthatóak voltak az akkori bankjegyeken mint például partizánemlékművek, bányászok, búzakalász, az aratás képe vagy egy nő gyümölcsökkel. Ezek hivatottak jelképezni és ábrázolni az akkori idők emberideáljait. 

A 80-as évektől kezdve fokozatosan elkezdtek szaporodni a nullák a pénzeken és ahogy kezdett romlani a közhangulat és a gazdaság, az infláció is egyre csak nőtt, a 90-es évek elejére tetőzött, az államadósság is hatalmas lett, a háború miatt embargót vezettek be a kőolajra.

1 jugoszláv dinár előlről
A hiperinflációval 1993 körül ez a pénz végleg elvesztette a vásárlóerejét, volt olyan, hogy az emberek a nap elején megkapták a havi fizetésüket, amire este már csak egy kenyeret tudtak venni (!). Mondja a városi legenda legalábbis. 

Egyik legnagyobb hiperinfláció volt a történelemben ez a II. világháború előtti magyar és német hiperinflációk mellett, amikor hasonlóképpen nem ért a pénz semmit sem. Ezt nevezik idegen szóval devalválódásnak, vagyis elértéktelenedésnek. 

1 jugoszláv dinár hátulról
Ezután az utódállamok saját pénznemet hirdettek maguknak, a horvátok a kunát, a szlovének a tolárt (majd eurót), a macedónok macedón dinárt, a bosnyákok bosnyák dinárt majd konvertibilis márkát. Ami igencsak szokatlan, hogy Koszovóban és Montenegróban először német márkát, majd eurót használtak hivatalosan is.

Saját élményeim a régi dinárral kapcsolatban, hogy az elhiperinflálódott bankjegyeket nagyszüleinktől és szüleinktől 5-6 éves gyerekek megkaptuk játéknak, mivel már semmire se voltak jók, így azokkal játszottunk boltosat, bankosat meg hasonlókat. A képen látható az egyik valahavolt legnagyobb nyomtatott bankjegy - egy 500 milliárd dináros bankó.

Régi családi történet volt, hogy gyerekek játszottunk és sikerült lenyelnem egy a fenti képen látható egydinárost. Lehettem 4-5 éves. Nagymamám válasza erre az volt, hogy megfogott két lábamnál, fejjel lefelé fordított és kirázta belőlem. :) Végül nem lett semmi bajom sem, az ijedtségen kívül.

Az 500 milliárd dináros
A családot nagyjából a veteményeskertből meg a tartalékokból,  állattartásból sikerült fenntartani az elsö délszláv háború ideje alatt. Ebben az időben Jugoszláviában is sokszor inkább az egységes német márkát használták fizetőeszköznek, mivel annak stabil volt a fizetőértéke (mivel egy stabilabb gazdaság állt mögötte). Az emberek is próbáltak ügyeskedni, seftelni meg megoldani az életet ahogy lehet.

A 1994-ben bevezetett ún. új dínárnak vagy szuperdínárnak az értékét az akkori márkához igazították, azaz 1 dinár 1 német márkával volt egyenlő. 2000-től elvették az "új" előtagot a dinár elől, 2003-tól már nem hívták jugoszlávnak sem, hanem szerbnek, 2006-tól pedig már csak szerb dínárnak hívják és Szerbiában hivatalos, mivel Montenegró is kivált az államszövetségből és saját fizetőeszközt hirdetett. Ezzel befejeződött a jugoszláv dinár története.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.