Ugrás a fő tartalomra

Jugoszlávia az Eurovíziós Dalversenyen

Jugoszlávia, és annak utódállamai is, számos sikert értek el az Eurovíziós Dalversenyen a rendezvény története során.

Jugoszlávia az Eurovizión

A régi Jugoszlávia 1961-től csatlakozott a korábban indult Eurovízió mezőnyéhez, és az utolsó 1992-es részvételig összesen 27 alkalommal énekelte el a kiválasztott énekes, énekesnő vagy együttes az ország dalát.

A Jugoszláv Rádió Televizió (JRT) logója
A dalokat általában szerbhorvát illetve szlovén nyelveken adták elő, attól függően, hogy abban az évben milyen nemzetiségű előadó nyert az országos válogatón: a Jugoszláv Rádió Televizió (JRT) által szervezett Jugovizija dalversenyen, amelyet mindig más és más jugoszláv városban rendeztek meg. A győztes ezután továbbjutott az Eurovíziós versenyre.

Jugoszláv sikerek az Eurovizión

Jugoszlávia története során egyszer nyert az Eurovízión, a horvát nemzetiségű Riva együttes "Rock Me" című dalával 1989-ben, Lausanne-ban, Svájcban.

(Érdekesség, hogy az előző évben az azóta híres svájci-kanadai állampolgárságú Celine Dion nyert, így került abban az évben Svájcba a verseny.)

Ezzel a győzelemmel Jugoszlávia elnyerte a következő évi Eurovízió-rendezés jogát. A dal az alábbi linken hallható (az Osztrák RTV-től kölcsönözve):



Riva -"Rock Me"

Így 1990-ben Jugoszláviában, azon belül is Zágrábban tartották meg az Eurovíziós Dalversenyt, azért a horvát fővárosban, mivel a győztes együttes horvát nemzetiségű volt.

Az alábbi videólinken látható pár hangulatkép, a még gondtalannak tűnő 1990-es évből (szintén az Osztrák RTV-től):



Felvétel az 1990-es Jugoszláv Eurovízióról

Itt pedig az azévi jugoszláv előadó, Tajči dala, a "Hajde Da Ludujemo" (Bolondozzunk!). Talán erre a számra buliztam a legtöbbet az összes eurovíziós dal közül életemben.


Tajči - "Hajde Da Ludujemo"

A felbomlás után

Ezután zavarosabb idők következtek. Jugoszlávia összeomlását követően Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia, független államokként vettek részt 1993-tól. Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság 1998-tól csatlakozott a versenyhez. 2001-ig az új "Kis"-Jugoszláviát eltiltották a versenyben való részvételtől az ott zajló események miatt. Ezután ők is csatlakoztak a dalversenyhez, később pedig Szerbia és Montenegró néven versenyeztek 2004-től. 2007-től mind Szerbia, mind pedig Montenegró mint külön országok vettek részt az Eurovíziós Dalversenyben. Mivel Koszovó nem ENSZ-tagállam, ugyanis Szerbia és rengeteg ország nem ismeri el független államnak, ezért nem tud részt venni a versenyen.

Az utódállamok sikerei

Szerbia és Montenegró államalakulata 2004-ben Željko Joksimović "Lane Moje" című dalával lett második. Marija Šerifović 2007-ben, már Szerbia színeiben nyerte meg a dalversenyt "Molitva" (Imádság) című számával, így a rákövetkező évben Belgrádban rendezték meg az Eurovíziót. Emellett Željko Joksimović 2012-ben "Ljubav Nije Stvar" (A szerelem nem egy tárgy) című szerzeményével lett ezüstérmes. 2006-ban Bosznia-Hercegovina is megszerezte első dobogós helyezését: a Hari Mata Hari együttes "Lejla" című dalával harmadik helyezett.

Az alábbiakban megtekinthetőek, meghallgathatóak ezek a dalok:


Željko Joksimović - "Lane Moje"


Marija Šerifović -"Molitva"


Željko Joksimović -"Ljubav Nije Stvar"


Hari Mata Hari -"Lejla"

Ezek azért mind jó és erős dalok voltak, és némelyiket szívesen hallgattam később is, a rádióban is többször adták őket, akkoriban még néztem is az Eurovíziót. Manapság már a dalok sem olyan jók, eléggé sablonosak és nem igazán tudok azonosulni a fesztivál stílusával. Mindenesetre a régi Jugoszláviának sikerült azért adnia jónéhány értékes pillanatot, előadást és előadót az Eurovíziós Dalversenynek.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.