Ugrás a fő tartalomra

Mostar

Mostar Bosznia-Hercegovina egyik leghíresebb városa, méltán vonzó turisztikai központ, köszönhetően híres hídjának és sokszínű építészetének.

Elnevezése

A város nevét a "stari most" vagy "most stari" kifejezésről kapta - ez "öreg hídat" jelent és a két szó összeolvadásából jött létre (ejtsd: mosztár).

Mostar Hercegovina tartomány legnagyobb települése és a Neretva folyón fekszik, a híd is ezen folyó felett húzódik. Megépítését I. Szulejmán szultán rendelte el. A történelem során több neve is volt: nevezték „Novi” (új), „Szulejmán szultán”, „Veliki” (nagy) hídnak is. Végül a leginkább elfogadott a mai „Stari” (régi) híd elnevezés lett.

Érdekességek

Gyerekkoromban nagyapámék nappalijában ott lógott egy kép a Mostari-hídról, így már nagyon korán tudomást szereztem erről a helyről és építményről. A hídat emellett Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette "Római híd Mosztárban" című 1903-as képén.

Csontváry Kosztka Tivadar - Római híd Mosztárban
A délszláv háborúban a horvátok a folyóba robbantották a 450 éves hídat. 2004-ben a magyar honvédség (a Magyar Műszaki Kontingens katonái és a Hídépítő Vállalat) közreműködésével újjáépítették és 2005-ben az UNESCO világörökség részévé vált.

A város népszerű futballcsapattal rendelkezik, külön érdekesség, hogy az első boszniai focilabdát Budapestről hozták Mostarba 1903-ban, és a városnak számos futballcsapata van.

Bár jómagam nem jártam Mostarban, testvéremék rendelkezésemre bocsátottak a nyaralásukról pár hangulatos képet:

Mostar címerén is szerepel a híres híd és a folyó - az alábbi képen látható a város jelképe.

Mostar címere
A négyszázéves oszmán uralom hatása nagyon szembetűnő a városon, legfőképp az építészeti örökségen. A város népessége még mindig igencsak vegyes, a Neretva bal partján főleg bosnyákok, a jobb partján főleg horvátok élnek, de vallásilag is meghatározó a katolikus horvát, a muszlim bosnyák és az ortodox szerb különbség. boszniai horvátok kulturális és politikus központjának számított és számít még ma is.

Mostar jelentős turisztikai központ, gazdaságának alapvető eleme a turizmus. Sajnos a háború alatt számos vallási építményt elpusztították az egymással harcoló felek, de többet ezek közül azóta sikeresen újjáépítettek. Találhatóak itt mecsetek, katolikus és ortodox templomok, további hídak, de valamilyen okból egy Bruce Lee szobort is emeltek. :)

Az alábbi videóval búcsúznék és kívánok jó nézelődést minden kedves Mostar rajongónak:



Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.