Ugrás a fő tartalomra

Panzerotti

A panzerotti egy eredetileg olasz származású étel, de nagyon népszerű volt Jugoszláviában is.


Gyerekkorom egyik kedvenc étele volt, de még manapság is szívesen eszem, csak kicsit körülményes az elkészítése. Először azt hiszem anyukám készített otthon. Valójában nagyjából a panzerotti egy töltött lángos, belülről pizza-jellegű, oreganós kecsap, apróra szeletelt pulykasonka (vagy egyéb hús), olívabogyó, olvadt sajt, esetleg kockára szelt uborka van benne.

Emlékszem annak idején az általános iskolánk - az ijesztő nevű VIII. Vajdasági Rohambrigád iskola, ma Majsai úti Általános Iskola - udvarában is volt egy büfé, ahol számomra olyan egzotikus ételeket árultak, mint hamburgert, hot dogot, melegszendvicset, pomfritot (azaz sült hasábburgonyát) kecsappal és panzerottit (ezek a gyorsételek akkor még nem voltak annyira divatban, mint manapság). Pékségekben helyenként ma is kapható frissen sült panzerotti, például Szegeden és Szabadkán is.

Szegeden régebben a Mars térnél árultak, de az interneten említi a Lucky Pizzéria is a Kálvária sugárúton, Szabadkán több helyet találtam, a Hambi Plus-t, a Renaissance éttermet és a Zlatni Hamby éttermet, ezekben többfajta is található.

Később, mikor megtanultam lángost sütni, rávettem magam a panzerotti otthoni sütésére is. Először egy lángostésztát kell keleszteni. Az élesztőt fel kell futtatni cukorral és tejjel egy bögrében, miután egy 10 percet állt letakarva, kb fél kiló liszttel és egy teáskanál sóval összekeverve ki kell dagasztani, utána pedig kelni hagyni egy félórát letakarva.

Hozzávalók
Hozzávalók

Amíg az élesztő és/vagy a tészta előkészül, időközben el lehet készíteni a tölteléket, azaz felszeletelni a sonkát, lereszelni a sajtot (én 200-300g trappistát használtam legutóbb), felszeletelni az olívabogyót, azután pedig összekeverni ezeket és ízlés szerint oregánóval fűszerezni.

A töltelék felszeletelve

Amikor a tészta megkelt, nyújtófával kicsit érdemes megnyújtani és további lisztet adagolni és gyúrni, ha esetleg nem elég kemény. Azután a megnyújtott tésztából egyforma nagyságú lapokat vágunk, arra figyeljünk, hogy ezeket aztán majd vissza kell hajtanunk, miután a tölteléket belepakoltuk, figyeljünk arra, hogy egyenletesen osszuk el a paradicsomos-húsos-sajtos keveréket, azután pedig hajtogassuk vissza a tésztát, a széleket pedig villával el tudjuk nyomkodni, így nem nyílik ki a panzerotti sütés közben. Vagy legalábbis kisebb eséllyel. :D

A már megtöltött lángostészta

Ha megvannak a kis lángosok, egy mélyebb serpenyőbe elegendő olajat öntünk és elkezdjük melegíteni. Ha már pattog az olaj, belerakhatjuk a tésztát, érdemes vigyázni, hogy ne szakadjon ki és közben ne is süssük meg magunkat az olajjal (nekem már sikerült), és érdemes megfelelő konyhai eszközöket használni. 

Sütés közben

Ha szép aranybarnára sült a tészta, megfordítjuk, hogy mindkét fele megsüljön, nem kell szenesre se sütni, az alábbi képen körülbelül látszik, milyen az ideális színe. A lángosok közé papírtörlőt szoktam rakni, hogy felszívja kicsit az olajat, de arra lehet számítani, hogy azért ez elég kiadós fogás. A fentiekből kb. három ember jóllakott ebédre és vacsorára, 6 darab panzerottival.

A panzerottit mindkét oldalán megsütjük

Az alábbiakban csatolom a panzerotti receptet, ami alapján nagyjából én is sütöttem, remélem segít mindazoknak, akik ennek a finomságnak az elkészítésére vállalkoznak:

Ára:

  • 160-220 RSD / 475-655 HUF / 1 adag (Zlatni Hamby)
Forrás:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.