Ugrás a fő tartalomra

Az 1984-es szarajevói olimpia

A XIV. téli olimpiai játékoknak a jugoszláviai Szarajevó adott otthont 1984. február 7. és február 19. között.

Az olimpia pályázat

Az olimpiai pályázat eredményét 1978. május 18-án hirdették ki: a jugoszláv Szarajevó (a későbbi Bosznia-Hercegovina fővárosa), a japán Szapporó és a svéd Göteborg városát megelőzve nyerte el a XIV. téli olimpia rendezési jogát. Az 1980-as moszkvai nyári olimpiát követően ismét szláv nyelvű és ismét szocialista ország rendezhetett olimpiát, ugyanakkor az eredeti ókori és újkori görög olimpia után a második ország volt a Balkánon, ami rendezőállam lehetett.

Habár erre nincs forrásom, de szerintem a béke jelképéül választották Szarajevót helyszínnek - az 1984-es év az 1914-es szarajevói merénylet 70-ik évfordulója volt. Akkoriban a világban eléggé feszült volt a nemzetközi légkör, különösen a szovjet-afganisztáni konfliktus miatt, szerintem békítő jellegűnek szánták, hogy pont az első világháború kitörésének helyszínét választották az olimpia otthonául. Emellett földrajzi elhelyezkedése is rendkívül előnyös volt, a sportágak helyszínei elérhető távolságban voltak egymástól.

Az olimpia kabalája és szimbóluma

Egy kisfarkas, Vučko lett az olimpiai maszkot, azaz kabalaállat (a "vuk" egyébként szerbül farkast jelent, a Vučko a kicsinyítőképzős változata). A farkas elterjedt állat volt a Jugoszlávián áthúzódó Dinári-hegységben. A rajzfilmfigura Jože Trobec szlovén festő műve volt. Emellett a város jelképévé is vált.

Az alábbi videón az olimpiai közvetítésben szereplő átvezető jingle-k, kis videóklipek láthatóak, a videó jobb felső sarkában jelenik meg a lista:
Az olimpia szimbóluma

Vučko mellett a stilizált hópehely lett az olimpia szimbóluma, ez szerepelt a mezeken, a hirdetőfelületeken, termékeken.

Az olimpiai láng

Az olimpiai láng hagyományosan Olümpiából indult, majd repülőgépen jutott el Dubrovnik városába. Innen egy nyugati és egy keleti útvonalon váltófutásban sportolók hordozták végig a tagköztársaságok, tartományok székhelyein, főbb nagyvárosain, és a főbb nevezetességekhez (keletre: 2602 km, nyugatra: 2687 km távolságban).

Emlékezetes pillanatok

Az olimpiai láng útja
Jure Franko szlovén síelő ezen az eseményen nyerte meg Jugoszlávia első téli olimpiai érmét, egy ezüstérmet óriás-műlesíklásban (szlalomban). A később színészként is ismert Katarina Witt, NDK-beli műkorcsolyázó 2 aranyérmet is szerzett ezen a téli olimpián.

Jayne Torvill és Christopher Dean jégtánca ikonikussá vált ezen az olimpián, amit Ravel Bolero című művére adtak elő. 2014-ben Torvill és Dean visszatért Szarajevóba még egyszer eltáncolni a Bolero-t, ezzel megünnepelve az olimpiai számuk harmincéves évfordulóját. A szarajevói polgármester hívta meg őket, a 2017-es Ifjúsági Olimpiai Játékok-at megelőzően, ezzel segítettek pénzt gyűjteni egy állandó műjégpálya megépítéséhez és megpróbálták visszahozni az olimpiai szellemiséget a városba.

Mivel 2 évvel az olimpia után születtem, élőben már nem láthattam az eseményt. Viszont sok helyen láttam a kis farkas és hópehely jelképeket, például kólásdobozra nyomva, vagy matricákon és ez kiváncsivá tett az eseménnyel kapcsolatban.

Sajnos 8 évvel a játékok után, 1992-ben, kitört a véres boszniai háború, és ez hároméves harcokat jelentett a bosnyákok, a horvátok és a szerbek között. Ezek az összecsapások az egykori olimpiai falu területén is zajlottak, aminek a nyomai a mai napig láthatóak az épületeken. Azóta már sokan hozzájárultak az újjáépítés lebonyolításához, mind a volt Jugoszlávia egykori tagállamai közül többen, mind pedig más külföldi államok.

Az alábbi videók nem tekinthetőek meg közvetlenül, mivel a NOB tulajdonai, a "Megtekintés a YouTube-on" opcióra kell kattintani és akkor az ő oldalukról lehet megnyitni azokat:


Az 1984-es olimpiai megnyitó

Jayne Torvill és Christopher Dean Bolero-ra írt jégtánca

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.