Ugrás a fő tartalomra

Híres vajdasági magyarok - Zenészek

Rúzsa Magdi
A Délvidék (Vajdaság) számos ma is népszerű zenészművészt adott a magyar zenének.

Az alábbi cikkben olyan zenészeket, előadóművészeket gyűjtöttem össze és mutatok be, akik Vajdaságból származnak.

Rúzsa Magdi

Kishegyesi származású énekesnő, eredeti foglalkozása szülésznővér, tanulmányait és gyakorlatát Szabadkán végezte.

A 2005-2006-os szezonban megrendezett Megasztár 3. szériájának győztese. Emlékszem akkoriban (is) nagyon népszerű volt és nagy érdeklődés követte a jelentkezését és a győzelmét a tehetségkutatóban. Akkoriban a családommal követtem a műsort és szurkoltunk neki.

A Megasztár-verseny után turnézott és sokszor működött együtt Presser Gáborral. Budapesten több Aréna-koncertet is tartott, számos albuma, zeneszáma jelent meg, dalai népszerűek és sokat játsszák őket a rádiókban.

Emellett a 2007-es euroviziós dalverseny résztvevője, dala, az Aprócska Blues (Unsubstantial Blues) 9. helyezett lett abban az évben.

Néhány népszerű száma, amiket én is kedvelek:

Április


Érj hozzám


Jel

Életemben két koncertjén jártam, egyszer még az egykori Zentai Ifjúsági Játékokon, másodszor Szegeden, a Dóm téren, talán egy Borfesztiválos-koncerten. Mindent összegezve, szerintem egy igényes előadó, nagyon jó énekhanggal, habár nekem kicsit jobban tetszett a rockosabb, erőteljesebb vonala, az évek alatt kicsit talán popzenésebbé vált a zenei világa. Elmondása szerint a mai napig közel áll a szíve a szülőföldjéhez.

Dér Heni (Dér Henrietta)

Dér Heni
Csantavéri származású énekesnő, politológus végzettsége van. Budapesten él. A 2003-2004-ben lezajlott Megasztár 1. szériájának résztvevője, végül a 9. helyen végzett.

A Sugarloaf együttes egykori énekesnője (történetük során már több énekesük volt). Felkapott celeb, népszerű figura a bulvárlapokban is.

Szabadkán gimnáziumi évfolyamtársam volt, habár én reálos voltam, ő humántagozatos, de látásból ismertem. Emlékszem a Megasztár-versenyre a gimnáziumi évek alatt jelentkezett, és sokat beszéltek róla az osztályunkban és az iskolában, még 2003-ban, amikor harmadikosak voltunk. Azóta eléggé befutott, számos dala megtalálható a YouTube-on és zenés, beszélgetős műsorok állandó résztvevője különböző tévécsatornákon.

Még, még, még

Bencsik Tamara

Bencsik Tamara
Szabadkai származású énekesnő.

A Megasztár 4. szériájában 5-ik lett. Habár én akkoriban nem néztem a műsort, amikor futott, utólag szembe jött velem. Ott az egykori szerb 2007-es Eurovizió-győztes-dal (Marija Serifovic - Molitva) két nyelven történő előadásával keltette fel a figyelmemet.

Előzőleg 2003-ban megnyerte a temerini Tini Táncdalfesztivált. 2006-tól a Balkán Expressz együttes énekese volt, a Nevergreen együttes háttérénekese volt.

A 2010-es években Németországba költözött, ahol továbbra is zenél.

Lady Gaga - Shallow feldolgozás

Dua Lipa - Don't Start Now feldolgozás

drMáriás (Máriás Béla)

drMáriás
Újvidéki származású festő, író, zenész. Tanulmányait a belgrádi Művészeti Egyetemen végezte, 1991 óta Budapesten él.

Több képkiállítás, tárlat fűződik a nevéhez valamint íróként is tevékeny. A Tudósok nevű együttes társalapítója, frontembere.

Miután Bada Dada helyett drMáriás lett az együttes fő énekese, sokkal funkysabb, elérhetőbb jellegűvé vált a stílusuk. Számomra is főleg ekkor váltak szimpatikusabbá, hallgathatóbbakká. Nem a tökéletes énekhangja miatt kiemelkedő a számomra, hanem a humora és a mainstreamtől eltérő, kevésbé megszokott stílusa miatt.

Időnként a médiában is szerepel, képei társadalom- és politika kritikus üzeneteiből kifolyólag. Több alkalommal működött együtt Fábry Sándor humoristával is.

Valami végleg összetört bennem

Gyere be a diszkóba

Bada Dada (Bada Tibor)

Bada Dada
Bada Dada 2006-ban bekövetkezett haláláig festő, költő, előadóművész volt. Dada beceneve a dadaizmusból származik, a Bada a vezetékneve volt. Bada Johanna és Bada István újságírók fia, akik a Jó Pajtás ifjúsági folyóiratban működtek közre. Újvidéki származású, ebben a városban végezte a művészeti középiskolát és a helyi egyetem Bölcsésztudományi Karának Magyartanszékén volt hallgató. 1992-ben költözött Magyarországra.

A dadaizmus és avantgárd művészetek művelője volt. Némelyek számára kicsit meredek vagy nehezen értelmezhető lehet a humora és a megnyilvánulásai (mint ahogy maga a dadaizmus is).

Kezdetben a Jugoszláviai Tudósok, később a Tudósok néven léptek fel drMáriással közös együttesükkel. Végül kivált a zenekarból.

2006-ban műtermében, Rákoskeresztúron önkezével vetett életének.

Ikonikussá vált "Apa kocsit hajt" című számuk:
Apa kocsit hajt

Lajkó Félix

Lajkó Félix
Topolyai származású hegedű- és citeraművész, zeneszerző, zenész, színész. A Szabadka melletti Palicson él.

Gyerekkora óta zenél. Zongorán is jól játszik. Budapesten a Dresch Quartet tagja volt, később önállósította magát.

Munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével (2005), a Párhuzamos Kultúráért díjjal (2005) és Liszt Ferenc-díjjal (2016) is jutalmazták.

Mundruczó Kornél Delta című filmjében színészként is közreműködött. Életéről részletesebben mesélt D. Tóth Kriszta - Elviszlek magammal című műsorában.

Kicsit furcsa ember, régebben a palicsi Etnokampban voltam egy koncertjén, de ez már nem mostanság volt. A zene iránti lelkesedése töretlen és tiszteletreméltó.

Kóló

Még azt mondják (népdal) - Rúzsa Magdival közösen előadva 

Források:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.