Ugrás a fő tartalomra

Híres vajdasági magyarok - Színészek

Szőke Zoltán
Számos híres vajdasági magyar származású színész van jelen a magyar közéletben, közülük mutat be néhányat ez a cikk.

Szőke Zoltán

Újvidéki születésű színész. Grafikai formatervező technikus szakközépiskolát végzett, majd az újvidéki Színművészeti Akadémián diplomázott 1991-ben.

A Barátok közt ikonikus Berényi Miklósa, 1998-tól 2019-ig játszotta a simlis, sumák pénzember szerepét a sorozatban. Fiai Bence és Zoltán is szerepeltek a sorozat egyik részében: Bence a fiatal Berényi Miklóst, Zoltán a fiatal Berényi Zoltánt testesítette meg.

Jelenleg a poszt írásakor a frissen kezdődött Bödörék - Egyszer volt Budán Bödör Gáspár sorozat egyik főszereplője.

2020-ban részt vett a Nicsak, ki vagyok? - a rejtélyek színpada című maszkos-énekes műsorban, bagolyjelmezben énekelte el a Rammstein - Du Hast-ját.

Kétszer nősült, két gyermek édesapja. Hobbija a bushcraft (azaz a természetben való túlélés).

Varga Izabella

Varga Izabella
Óbecsei származású színésznő. A Barátok közt sorozat dr. Balogh Nórája 1998 óta.

Igazi reklámarc - a Schwarzkopf, Palette Delux fodrásztermék reklámjában szerepel.

Az Újvidéki Televízió gyermek- és ifjúsági műsoraiban volt műsorvezető. Búvár és feketeöves karatés.

Férje Lendvai Zoltán színházi rendező, lányaik Anna és Sára. Lánya Anna is feltűnt a Barátok közt sorozatban, édesanyja karakterének fiatalkori változatát játszotta.

Gimnazista koromban kötelező háttér tévéprogram volt a sorozat, édesanyám sokat nézte, így eléggé ismerős számomra e két színész arca (ahogyan szerintem a legtöbb magyar embernek).

Az alábbi videón egy D. Tóth Krisztával készült interjúban beszél az életéről:


Karácsonyi Zoltán

Karácsonyi Zoltán
Szabadkai származású színész, leginkább Howard Wolowitz karakterének magyarhangjaként ismerős az Agymenők című sorozatból, vagy Pingvin hangjaként a Gotham-ből. 1997-ben végzett a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Népszerű szinkronszínész, számos sorozatnak és filmnek kölcsönözte a hangját. Színházi színészként játszott a Vígszínházban, a Pesti Színházban, a Kamaraszínházban, a Játékszinben és a Karinthy Színházban.

Sorozatszínész, több sorozatban is előfordult, ezek közül néhány híresebb: Jófiúk, A Tanár, Drága örökösök, A mi kis falunk, Csak színház és más semmi, Aranyélet.

Ugyanabba a gimnáziumba jártam mint ő, a szabadkai Szvetozár Márkovity (Svetozar Markovic) gimnáziumba, csak ő jóval korábban, 1989 és 1993 között tanult ott.

Törköly Levente

Törköly Levente
Zentai születésű színész. Az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakán végzett 1986-ban.

A Szabadkai Népszínházban, az Újvidéki Színházban, a Kaposvári Csiky Gergely Színházban és a Debreceni Csokonai Színházban játszott. A Budapesti Kamaraszínház tagja.

Szinkronszínész és (számomra a Szárnyas Fejvadász főfelügyőjének hangjaként maradt meg) nemcsak filmekben, sorozatokban fordul elő, de számítógépes játékok hangját is adja, például a League of Legends-ben.

A közönségnek a filmjei mellett banki reklámokból lehet ismerős, a 2000-es években több Raiffeisen-reklámban is szerepelt az azóta már híresebb Kovács Patríciával együtt:






Több magyar filmben is szerepelt, ezek közül híresebbek: Kontroll, A Viszkis, A martfűi rém, Anyám és más futóbolondok a családbólCsocsó, avagy éljen május elseje!

Egyszer láttam élőben a Szabadkai Népszínházban, még a 90-es években, amikor a folyosón egy lepedő öltözve prédikált az előadásra vonuló nézőknek, de már nem emlékszem pontosan mit és melyik előadás előtt. :)

Megjegyzés: Miután testvérem elolvasta a cikkemet, megtudtam, hogy az a színdarab a Godspell nevű előadás volt, ő tudta, mivel annyira megtetszett neki, hogy kétszer is megnézte. 

Komlós Juci

Komlós Juci
Szabadkai születésű színésznő. A Szomszédok sorozat Takács Lenke nénije, a lakótelep kisnyugdíjas élelmiszerbolti eladónője. A karakter amúgy annyira nem volt szimpatikus, mindig megmondta a tuttit az adott epizód végén.

Nagyszüleim nagyon szerették annak idején a sorozatot, így én is kénytelen voltam nézni minden csütörtök este, ha jól emlékszem.

Több híres családtaggal is rendelkezett, színész családból származott: édesapja a komikus Komlós Vilmos volt, aki a jól ismert Hacsek és Sajóból Sajót játszotta. Édesanyja Pintér Irma színésznő volt. Testvére Komlós András színész volt, nagybátyja a színész Tyll Attila (nem a műsorvezető). Férje Földessy Géza színész és színházigazgató volt, míg lánya Földessy Margit Balázs-Béla díjas színésznő.

Emlékére graffiti készült a a Rákóczi híd (Lágymányosi híd) pesti hídfőjére több színésztársa társaságában 2012-ben.

Az alábbi, a Szomszédokból származó videóval búcsúznék és zárnám a cikket.

Lenke néni nem túl vidám, mert az M0-ás körgyűrű építése miatt ott kell hagyniuk a házukat, és a lakótelepre kell költözniük, ahol a sorozat játszódik:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.