Ugrás a fő tartalomra

Híres vajdasági magyarok - szerb-magyar származású sportolók

Ez a cikk olyan vegyes szerb-magyar származású sportolókról szól, akik ezen a vidéken születtek.

Aki járt már Vajdaságban, vagy ott született, tudja, hogy igencsak változatos a népesség összetétele.

Ahogy a Délvidék története is elég viszontagságos és fordulatos volt, úgy a lakossága is elég sokszínű, 25 különféle nemzetiség él itt (a Wikipédia szerint). Így nem csoda, hogy nagy a nemzetiségek keveredése családi szinten is, sok a vegyes, multikulturális házasság.

Az alábbi sportolók mind kimagasló eredményeket értek el magyar színekben (is), ugyanakkor szerb, azon belül is főleg vajdasági gyökerekkel rendelkeznek. Mindannyian beszélnek szerb és magyar nyelven is.

Nikolics Nemanja

Nikolics Nemanja
Zentai születésű magyar válogatott focista, édesapja szerb, édesanyja magyar nemzetiségű. Beceneve "Niko". Posztja csatár. 2006-ban jött át Zentáról Magyarországra játszani.

Főbb csapatai a székesfehérvári Videoton FC/MOL Vidi, a lengyel Legia Warszawa és az Egyesült Államok-beli Chicago Fire voltak.

A 2016-os franciaországi EB-re kijutott magyar nyolcaddöntős labdarúgó válogatott csapat tagja. Magyar és lengyel gólkirály, az amerikai MLS-bajnokság gólkirálya. Lengyel és magyar bajnok.

2020 februárjában tért vissza Amerikából és újból a MOL Vidi csapattagja lett. A koronavírus járványt követően valószínűleg a válogatottban is újból szerepet kap.

Radulovics Bojana

Radulovics Bojana
Szabadkai születésű kézilabdázónő. Beceneve "Boki".

Főbb klubjai aktív játékos korában a Zombor, a Radnicki Beograd, a Dunaferr és a Győri Audi ETO voltak. A magyar és az egykori jugoszláv válogatott tagja is volt. Posztja jobbátlövő.

Kétszeres magyar olimpiai ezüstérmes kézilabda válogatott csapattag, a 2000-es Sydney-i és a 2004-es Athén-i olimpiákon ért el helyezést. Kétszer választották a világ legjobb kézilabdajátékosának 2000-ben és 2003-ban.

Az alábbi interjúban 2013-ban mesélt a pályafutásáról.

2011-ben visszavonult a játéktól. A dunaújvárosi DKKA kézilabda csapat szakmai igazgatója volt. Dunaújváros díszpolgára.


Dusev-Janics Natasa

Dusev-Janics Natasa
Dél-Bácskai, palánkai születésű kajakozónő. Háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó.

Apja, az egykori Milan Janić 1984-ben jugoszláv olimpiai ezüstérmes volt, és testvérei Mićo és Stjepan Janić is kajakozók voltak, horvát színekben versenyeztek.

Háromszoros olimpiai aranyérmes, kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyszeres olimpiai bronzérmes. Sokszoros világbajnok, sokszoros Európa-bajnok. 2019-ben vonult vissza a profi sporttól.

Első férje Csányi Szilárd volt, második férje egyben edzője Andrian Dusev, kislánya Milana.

A rengeteg érem és bajnoki cím mellett számos díjban és elismerésben részesült, többször volt az év sportolója, az év kajakozója, megkapta a Magyar köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét, az Érdemrend középkeresztjét és sok egyéb más elismerést.

A Digi Sport Ő is csak ember című műsorában adott interjút életéről, mindennapjairól:

Holender Filip

Holender Filip
Kragujevaci születésű, szerb-magyar állampolgárságú focista. Szülei szerbek, és habár nem Vajdaságban, hanem még délebbre született, de magyar felmenőkkel rendelkezik, nagypapája magyar volt.

14 évesen került a Honvéd Akadémiájához és 2013-ban mutatkozott be az NB I-ben. A 2016-17-os szezonban magyar bajnok lett a Budapest Honvéd csapatával.

Főbb klubjai a Radnički Kragujevac, BP Honvéd, Lugano. Elmondása szerint Puskás Ferenc miatt választotta a Honvéd csapatot annak idején (mivel Puskás ebben a csapatban játszott).

A magyar labdarúgó válogatott tagja, korábbi edzője Marco Rossi hívta meg 2018 októberében.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.