Ugrás a fő tartalomra

A Crvena Zvezda Beograd 1990/91-es BEK-döntő győzelme

A Crvena Zvezda Beograd 1991-ben megnyerte a Bajnokok Ligája labdarúgó bajnokság akkori elődjét, a bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK-et).

A Crvena Zvezda Beograd (magyar fordításban: "Vörös Csillag", angolul: "Red Star Belgrade", olaszul "Stella Rossa")  az egyik legnagyobb és legsikeresebb jugoszláv futballcsapat volt, és Szerbiában még mindig az egyik legnagyobb focicsapatnak számít.

Az ország javában szétesőben volt, de 1991. május 29-én a Crvena Zvezda csodát vitt véghez, ami sok másik csapatnak például nem sikerült azóta sem.

A győztes csapat

A Zvezda egy nagyon sikeres sorozatot mondhatott a magáénak. 1987-ben egy ötéves tervet dolgozott ki a klub, azzal a kifejezett céllal, hogy a csapat megnyerje a BEK-et, ezt a célt végül el is érte. 1987-ben a klub születésnapján, a Crvena Zvezda otthonában, a Marakana stadionban legyőzték a Real Madridot. 1992 márciusáig a csapat eddigi történetének aranykorát élte át. Az öt év alatt négy nemzeti bajnokságot nyertek, mielőtt a BEK-ben is sikerült győzniük.

Az alábbi BBC-videón tekinthető meg a csapat útja a döntőig:

Jegy a meccsről
A döntő résztvevői a Crvena Zvezda Beograd és az Olympique Marseille voltak. Mind a két csapat először játszott BEK-döntőt.

Az olasz Bari városában zajlott a meccs, a Stadio San Nicola stadiumban, az olasz Tullio Lanese  bíró játékvezetésével, 51.587 főnyi közönség előtt.

A Crvena Zvezda a piros-fehér csíkos mezét viselte, míg az Olympique Marseille kék-fehéret.

A Zvezdában többek között olyan híres és tehetséges játékosok játszottak, mint Siniša Mihajlović, Robert Prosinečki, Darko Pančev és Dejan Savićević. Persze még az akkor divatos bundesliga-frizúrák se maradhattak el náluk.

Siniša Mihajlović elmondása szerint maga a játék nagyon monoton és unalmas volt, mivel nem szerettek volna kinyílni a támadó szelleműbb Marseille ellen. Így végig a bunkerfocira alapoztak, mivel a főleg huszas évei elején járó játékosokból álló csapat nem volt olyan tapasztalt, mint az ellenfél.

Végül 120 percnyi hosszabbításos meccs után tizenegyesekkel sikerült nyernie a Crvena Zvezdának.

Az alábbi videón látható a győztes tizenegyes-párbaj és a győzelmi mámor (mivel a videó az UEFA tulajdona, ezért át kell kattintani a megtekintéshez):


Emlékszem volt egy ehhez hasonló piros-fehér zvezdás labdánk otthon, amit gyakran rugdostunk az udvarban gyerekkoromban a testvéremmel. Aztán az idő vasfoga és valamelyik kutyánk sajnos végzett vele.

A BEK-et egy év múlva megszüntették, vagyis átszervezték és azóta a UEFA Bajnokok Ligája néven fut. Mindenesetre szép eredmény volt a Crvena Zvezdától, hogy nála sokkal erősebb csapatokkal szemben sikerült kiharcolni a győzelmet a sorozatban.

Források:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.