Ugrás a fő tartalomra

Jugoszláv emlékhelyek - A Jugoszlávia-múzeum, a Yugoland-emlékpark és a Jugoszláv Légierő Múzeuma

Azok számára, akik érdeklődnek a régi Jugoszlávia iránt, érdekes lehet a belgrádi Jugoszlávia múzeum, a Szabadka közelében található Yugoland emlékpark és a belgrádi Jugoszláv Légierő Múzeuma.

Magyarországon a szocializmus régi szobrait és emlékeit a Budapest és Érd között levő Memento Parkba szállították. Némely emberek nosztalgiával tekintenek ezekre, mások ellenérzéssel, de itt legalább megvan a saját helyük. A Memento Parkhoz hasonló elgondolás mentén jött létre a Jugoszlávia-múzeum is.

A belgrádi Jugoszlávia-múzeum

A múzeum Belgrádban, Dedinje-negyedben (a helyi gazdagnegyedben) található.

Tito sírhelye is ebben a múzeumban, az ún. Virágok házában található, ahova 1980-ban bekövetkezett halálakor vonattal szállították a holttestét Ljubljanából Belgrádba. Már előzőleg is itt volt megtalálható az elnök rezidenciája. Később Tito felesége, Jovanka Broz is itt talált végső nyugalomra.

Évi 120.000 látogatóval ez Szerbia egyik leglátogatottabb múzeuma. Elődjét, a Május 25-e Múzeumot még Belgrád városa ajándékozta Josip Broz Tito-nak 1962. május 25-én - az elnök 70. születésnapja alkalmából. Itt állítottak ki számos szobrot, ajándékot, amit Tito ajándékba kapott, igen neves személyiségektől is. Az 1957 és 1988 között szintén Tito születésnapján, később Ifjúság Napján megszervezett stafétafutó verseny stafétái és relikviái is itt kaptak helyet. 

Az egykori Ifjúság-napi staféták kiállítása

A múzeum komplexum 5.253 m² területen helyezkedik el, egy 3,2 hektáros parkban. A múzeum három épületből áll:

  • A Május 25-e Múzeum
  • A Virágok háza
  • A Régi Múzeum
Az alábbi videón egy orosz fiatalember mutatja be a múzeumot:

 

A múzeum számos korabeli jugoszláv emléktárgyat őríz, és egy többnyelvű honlap hívatott tájékoztatni az érdeklődőket. Ugyanitt a honlapon található egy Jugoszlávia történelmét részletesen leíró idővonal is.

A szabadkai Yugoland

Hasonló stílusú mementópark a Yugoland, ami egy Szabadka mellett található emlékpark. Egy Kanadában élő jugoszláv, Blaskó Gabric hozta létre. Ez a park is rengeteg jugoszláv tematikájú relikviával bír. A város Aleksandrovo, azaz Sándor nevű déli negyedében található.

Számos jugoszláv jellegű dekoráció, festmény, szobor és maga a park nyújt gyűlekezőhelyet a jugonosztalgiát érző rajongók számára.

Az alábbi videón betekintést nyerhetünk a Yugoland emlékparkba:

A Jugoszláv Légierő Múzeuma

Egy újabb érdekes Belgrádban található múzeum, a Jugoszláv Légierő Múzeuma, (mai nevén Légiközlekedési Múzeum) a belgrádi repülőtér környékén. Itt jómagam is jártam - még általános iskolás koromban voltunk itt osztálykiránduláson és már akkor is nagyon tetszett. Habár több képet is készítettem akkor, sajnos nem őríztem meg, de ha véletlenül megtalálom valamelyiket, feltöltöm ide.

A Google-térképen látható madártávlatból a múzeum

A repülőgépek egy gyűrű alakú épületben és akörül vannak kiállítva, ahogy az a fenti képen is látható. Az alábbi linken elérhető repülőmúzeumban leszerelt vöröscsillagos jugoszláv és szerb gépek is vannak szép számmal, de több repülő és kiállítási elem is megtekinthető a Jugoszlávia elleni 1999. évi NATO légitámadásokhoz kapcsolódóan. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a műszaki jellegű kiállításokat.

MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA BEOGRAD from FlyingCam on Vimeo.

Források:

  • https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g294472-d2103955-Reviews-Museum_of_Yugoslavia-Belgrade.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Museum_of_Yugoslavia
  • http://www.wings.hu/muzeumok/szerbia/belgrad
  • http://muzejvazduhoplovstva.org.rs/
  • http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3693853.stm
  • https://rememberingyugoslavia.com/podcast-mini-yugoslavia/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.