Ugrás a fő tartalomra

Május 25-e – az Ifjúság napja – a Staféta-futás

Május 25-e, azaz Josip Broz Tito születésnapja a régi Jugoszláviában egyet jelentett az Ifjúság napjával, amikor megtörtént a Staféta-futás (Štafeta mladosti).

Az olimpián régi hagyomány az olimpiai lánggal való futás: ezzel arra emlékeztek meg, hogy Prométheusz ellopta az emberiségnek a tűzet.

Jugoszláviában is élt egy nagyon hasonló szokás.

Az Ifjúság napjának létrejötte

A stafétafutás először 1945-ben zajlott le, majd 1957-től hivatalos nemzeti ünneppé is vált. Tito halálának éve, azaz 1980 után is folytatódott a hagyomány, utolsó alkalommal pedig 1987-ben szervezték meg ezt az eseményt. Az Ifjúság napja és a stafétavitel ünneplése 42 éven át tartott, eredetileg egy kragujevaci kezdeményezésből indult ki.

Az első ifjúsági staféta Kumrovecből, tehát Tito szülővárosából indult, később pedig mindig más és más településről, tagköztársaságból kezdtek neki a futásnak. Útközben megemlékeztek a jugoszláv nemzetek és nemzetiségek különböző eseményeiről azokon a helyeken ahol a staféta áthaladt, és az adott városokban fogadóbizottság és népünnepély üdvözölte a futókat.

Az esemény és annak jellegzetességei

A Staféta futás, a Štafeta mladosti (Ifjúság staféta) során először fiatalok vitték körbe Jugoszlávia különböző városaiban a stafétát. Sok főstaféta és még több mellékstaféta is létezett és tervezett körúton hordozták körül ezeket. 

A tévé és a rádió is közvetítette az ünnepséget, a posta emlékbélyeget adott ki az esemény alkalmából, Tito arcképével és az adott év stafétájának ábrájával. Nekünk is volt ilyen bélyegünk otthon, noha én már nem láttam ilyen ünnepséget se élőben, se tévén. A stafétafutás alkalmából poszter készült minden évben, amire a pályaművekből választottak ki egyet.

Végül Belgrádban, a fővárosban, a Jugoszláv Néphadsereg stadiumában ünnepség keretén belül adta át Tito-nak a főstafétát egy kijelölt futó, minden évben május 25-én, egy születésnapi üzenet társaságában. Az átadást táncos-zenés felvonulás, fesztivál, megkoreografált tömegtánc előzte meg, ami során sokféle alakzatot vettek fel a színes kosztümökbe öltözött táncosok.

A stafétabot minden évben más volt, minden évben újat terveztek belőle, de közös motívum volt bennük az ötágú csillag, és hogy égő fáklyában végződtek. Később ezeket a botokat Belgrádban a Virágok házában állították ki.


Mika Tripalo (az akkori jugoszláv ifjúsági szövetség központi bizottságának elnöke) volt az első, aki átadta a stafétát Tito-nak. Tito halála után 7 évvel, az utolsó Ifjúság-napi ünnepségen 1987-ben Haim Rexhepi, az akkori jugoszláv ifjúsági szervezet vezetője, vette át a gnjilanei Rejmonda Bročajtól, a "szélesmosolyú pionírlány"-tól a stafétát.

Az ünnepséghez kapcsolódó zenék és felvételek

Több Ifjúság-napi rendezvény is megtalálható videómegosztókon, az alábbi felvételen látható az utolsó ünnepség, amin még Tito is jelen volt:

Az alábbi dal a Druže Tito mi ti se kunemoTito elvtárs, esküszünk Neked, sok neves állami ünnep alkalmából megszólalt, így az Ifjúság napján is. Itt Zdravko Colic előadásában hallható:

A rendezvény megszűnése

1987-ben botrány övezte az ünnepséget, mivel az azévi ünnepség poszterének szerzői, a Neue Slowenische Kunst, egy náci propagandáról mintázott poszterrel pályáztak és nyertek, később pedig ezt nyilvánosságra is hozták, ezzel tiltakozva Tito személyi kultusza ellen. A növekvő jugoszláv válság mellett ez a botrány is hozzájárult ahhoz, hogy abban az évben tartották az utolsó Ifjúság napját, és a rendezvény megszűnt.


Mindazonáltal sokan helyi szinten még ma is megemlékeznek május 25-éről és erről a hagyományról.

Különösképp igaz ez azokra, akik megemlékezésképpen ezen a napon felkeresik a Virágok házát, Tito nyughelyét.

Források: 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.