Ugrás a fő tartalomra

A JNA (Jugoslovenska Narodna Armija) – a Jugoszláv Néphadsereg

A hidegháború idején a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) a negyedik legnagyobb európai hadsereg volt (a szovjet, a brit és a francia mellett).

Habár ez a blog többségében inkább a békés dolgokról szól, a békében is megkerülhetetlen volt a jugoszláv néphadsereg az egykori ország életében, mert része volt a mindennapoknak is.

Megpróbáltam összeszedni pár érdekességet a JNA-val kapcsolatban ebben a cikkben.

Össznépi védelem

A társadalom és a vezetőség az össznépi védelmet (Opštenarodna odbrana) tűzte ki irányelvnek a mindennapi élet során. Különösképpen a világháború után és a hidegháború idején ez fontosnak tűnt, kommunista ország lévén pedig nem volt túl sok apelláta az embereknek a hadkötelezettséggel kapcsolatban.

Katonakötelesség, katonakönyv, szolgálati idő

Az össznépi védelem azt jelentette, hogy minden nagykorú férfi katonaköteles volt és kiképzésben kellett részesülnie, miután megkapta a behívót (poziv).

Ilyenkor orvosi vizsgálatokat és alkalmassági teszteket végeztek az érintetteken, ekkor dőlt el, hogy a személy alkalmas-e (sposoban) vagy nem-alkalmas (nesposoban) a katonai szolgálatra. A sorozott alkalmas személy megkapta a fényképes katonakönyvét (vojna knjižica), majd bevonult. Ez egy zöld könyvecske volt, rajta a jugoszláv címerrel. Ebbe írták bele a személyes adatait és, hogy milyen egységtípusba osztották be pl. légvédelem, gyalogság, stb.

A katonaköteles kor 15 és 65 év között tartott, a sorozás a férfiaknál a 18-ik életévtől kezdődött, a szolgálat ideje (ha jól emlékszem) 2 év volt. Felsőoktatásban történő részvételkor halasztást lehetett kérelmezni.

Etnikumok, középiskolai honvédelmi oktatás, nők a hadseregben

A JNA multietnikus, azaz soknemzetiségű hadsereg volt, lakosságarányosan igyekeztek sorozni minden népcsoportból arányosan. Valójában azonban általában a tiszti kar főleg szerb nemzetiségűekből állt, és amennyire hallottam akkoriban szolgálóktól, a közös laktanyában is volt időnként torzsalkodás a nemzetiségeket érintően, pl. szerbek és albánok között, az 1970-es, 1980-as években.

Ugyanúgy városi-vidéki származás viszonylatban is lehettek ellentétek, mert ugye az ember nem választotta meg, hogy melyik településen szolgált, hanem oda ment ahova beosztották - ott pedig mindenféle társadalmi helyzetű ember összegyűlt, aztán amilyen társaság volt. Ha kimenőt kaptak, akkor lehetett hazamenni a családhoz.

Középiskolai honvédelmi oktatás is létezett az 1990-es éveket megelőzően. Mind édesanyám, mind unokabátyám mesélte, hogy megismertették őket fegyverekkel és vitték őket, 15-19 éves korukban, a Szabadka melletti erdei lőtérre lőgyakorlatra, Kalasnyikov és M48-as Zastava típusú karabélyokkal kellett lőniük.

Amúgy a női katonák nem voltak túl gyakoriak a JNA-ban: a partizán időkben előfordultak női partizánharcosok. Később az 1980-as években már megtört ez a tabu és kis számban már képeztek ki női egységet is. A képen egy 1983-ban végzett zombori 20 fős női osztály látható.

JNA tetoválások

Sok helyütt és sok férfinél lehetett látni, mostmár leginkább az idősebbeknél, rögtönzött, kicsit sutának tűnő, tintával készült JNA tetoválásokat. Ezeken általában a szolgálat dátuma szerepelt és a JNA elnevezés.

Édesapám és nagyapám, valamint nagybátyám is szolgált a JNA-ban, ugyan nekik nem volt tetoválásuk. Édesapám katonaorvos is volt a délszláv háborúk idején, igaz nem frontszolgálaton; nagyapám még épp szolgált a második világháborúban, 1944-ben lett 18 éves – ő raktáros és ellátmányos volt elmondása szerint.

Én is voltam sorozáson, de az már a 2000-es években volt, és már a Szerb Hadseregben. Végül alkalmas lettem és a légvédelemhez osztottak volna be, de az egyetem végett addig halasztottam, mire megszűnt a sorozásos hadkötelezettség, amit nem igazán bántam. Egy időben a civil szolgálat is opció volt, több ismerősöm volt portás, takarító vagy irodista kijelölt közintézményekben katonai szolgálat helyett, de az már nem a JNA volt.

Željava légibázis

A Željava légibázis (Aerodrom Željava) egy boszniai földalatti légibázis volt Bihac mellett, ahol a repülőfelszállópályát magába a hegy gyomrába építették, és onnan voltak bevethetőek a vadászgépek. Épp annyi hely volt a kijáratban, hogy fel tudjon szállni egy repülőgép.

Afféle jugoszláviai NORAD volt, azaz a legnagyobb radarközpont, rendkívül költséges befektetésnek számított (például a mai éves teljes szerb és horvát együttes katonai kiadásokat meghaladná a megépítése csak önmagában).

Úgy építették meg a bázist, hogy egy 20 kilotonnányi nukleáris robbanásnak is ellenálljon, ami egyenlő a Nagaszakit ért robbantás erejével. Hogy ne kerüljön más kezére a boszniai szerb hadsereg 1992-ben felrobbantotta.

A JNA sajátosságai

A JNA a titói partizánhadseregből nőtte ki magát. 1941. december 22-én alakult az elődje, de a JNA-t hivatalos 1951. december 22-én alapították a tízéves évfordulóra, ekkor kapta a népi (narodna) előtagot. A JNA feloszlásának ideje 1992. május 20-a volt: miután elkezdtek kiválni a tagköztársaságok és dezertálni az egyes népcsoportok tagjai, feleslegessé vált.

A Néphadsereg napja minden évben december 22-e volt (Dvadesetdrugi decembar – Dan JNA), alapításának évfordulójakor, ilyenkor kitüntetéseket osztottak az arra érdemeseknek.

Jellemző viselet volt a Titovka – oldalsapka. Kezdetben a partizánok viselték, de később egyenfejfedővé vált. Volt szárazföldi, tengeri, légierős változata is.

Másik jellemző fejfedő volt a vörös csillagos zöld rohamsisak, ilyet sok délszláv háborús felvételen is láthatunk, főleg a későbbi szerb oldalon.

Jugoszláviában több fegyvergyár is működött, elmondható volt az országról, hogy önellátó hadigazdasággal rendelkezett, többek között a kragujevaci Crvena Zastava fegyvergyárral, és a pancsovai Utva repülőgyárral együtt. 1999-ben a NATO-bombázások során ezeket a célpontokat lebombázták.

Hadsereg ágak

A hadsereg főparancsnoka Josip Broz Tito marsall volt, 1980 és 1992 között pedig a mindenkori elnök.

A JNA mozgósítható hadereje 12.000.000 fő volt, az aktív állomány kb. 200.000 fő volt 1990-ben.

A szárazföldi haderő (Kopnena Vojska – KoV) 9 hadseregre oszlott, központjai főleg a tagállamok központjaiba vagy nagyobb városokba szerveződtek.

Léteztek az amerikai Nemzeti Gárdához hasonlatos TO-egységek Területi Védelmi Egységek (Teritorijalna Odbrana), minden egyes tagköztársaságban.

A Jugoszláv Légierő (Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana), központja a szerbiai Zemunban volt található. Több mint 1200 légi járművel rendelkezett, valamint 32.000 főnyi személyzettel.

A Jugoszláv Haditengerészet (Jugoslovenska Ratna Mornarica) volt felelős a több mint 4000 km-nyi jugoszláv tengerpartszakasz védelméért. Főbb központjai Split és Kotor haditengerészeti központokban voltak találhatóak, azaz Horvátországban illetve Montenegróban.

Tengeralattjárók, rombolók, torpedónaszádok, fregattok, korvettek és kb 10.000 főnyi tengerészállomány kezeskedett az ország tengereinek biztonságáért.

A főbb egységei később a szerbiai Dunai-flottila, a horvát, montenegrói és szlovén haditengerészet kötelékébe kerültek.

Az UDBA (Uprava državne bezbednosti) a jugoszláv „belső államvédelmi hatóság” volt, és talán valamennyire idetartozik, afféle helyi KGB. Több mint 200 emigránst, volt-usztasát és rendszerellenséget vadásztak le belföldön és nemzetközileg is, főleg a világháborút követően, köztük a hírhedt Ante Pavelić és Vjekoslav Luburić volt usztasa (horvát nacionalista) vezetőket.

Búcsúzóul

Habár nem egy vidám téma ez, tekintve főleg az utólagos eseményeket, remélem azért sokak számára ismeretterjesztő volt ez a cikk. Az alábbi videón látható egy katonai parádé a világháború befejezésének 40-ik, Győzelem-napi évfordulójára. Ez egyben az utolsó jugoszláv katonai parádé volt:

Források:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_People%27s_Army
  • https://www.wikiwand.com/en/Yugoslav_Navy
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Titovka_(cap)
  • https://gaz.wiki/wiki/hu/Yugoslav_Army
  • https://www.blic.rs/vesti/drustvo/prve-dame-jna-ovo-su-zene-koje-su-rusile-tabue-u-vojsci/sw8vlwy
  • https://en.wikipedia.org/wiki/State_Security_Administration_(Yugoslavia)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.