Ugrás a fő tartalomra

Amerikai és nyugati filmek az egykori Jugoszláviában

Az 1960-as, 70-es években sok nyugati film játszódott Jugoszlávia területén, és a nyugati filmesek is előszeretettel dolgoztak az országban.

Az alábbi cikkben összegyűjtöttem párat a leghíresebb elkészült mozik közül, amiket vagy Jugoszláviában vettek fel, vagy ott játszódik a cselekményük, vagy mindkettő.

Oroszországból szeretettel (From Russia with Love) (1963)

Ki ne hallott volna már James Bondról? Őfelsége titkos ügynökéről?

Nem mindenki tudja, de a sorozat második része főként Jugoszláviában játszódik az Orient Expresszen. Az Orient Expressz Isztambult köti össze Párizzsal a Balkán-félszigeten keresztül és számos nagyvárosban áll meg.

James Bondot ebben a részben Sean Connery alakította, aki sokak szerint (és szerintem is), a valaha élt legjobb 007-es volt. A filmben feltűnik Belgrád, Zágráb és az Isztriai-félsziget, és egy vonaton zajló üldözés alakul ki az Orient Expresszen a Fantom szervezet bérgyilkosával, a Robert Shaw által alakított Donald Granttel. A film 1963-ban készült, úgyhogy azért a manapság divatos akciójelenetek nem jellemzik.

Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express) (1974)

A film Agatha Christie regényéből készült, talán ez mondható most már a klasszikus változatnak a 2017-es verzió mellett. A filmet a híres Sidney Lumet rendezte, és számos színészóriás jelenik meg benne, mint például Albert Finney, Ingrid Bergman, Lauren Bacall, Sean Connery, John Gielgud, és sokan mások.

A filmben olyan jugoszláviai helyek jelennek meg, mint Belgrád, Vinkovce, Brod és Zágráb, de maga a forgatás Franciaországan történt, csak a cselekmény játszódik a Balkánon.

Több magyar karakter is előfordul a történetben. A film több Oscar-díjat is nyert. Azok számára, akik nem ismerik a történetet röviden összefoglalva: egy gyilkosság történik a vonaton és Hercule Poirot mesterdetektív megpróbálja felderíteni a tettes kilétét.

Kelly hősei (Kelly’s Heroes) (1970)

A Kelly hősei egy második világháborús vígjáték-akciófilm olyan híres színészekkel, mint Clint Eastwood, Telly Savallas, Don Rickles vagy Donald Sutherland. A film alaptörténete nagyjából az, hogy Telly Savallas, azaz Bazi Joe és csapata megpróbál kirabolni egy bankot a háború közepette.

A film nagy részét Isztriában forgatta a Metro-Goldwyn-Mayer a horvát Vizinada településen. Egyrészt azért is forgattak sokan Jugoszláviában, mert a Jugoszláv Néphadseregnek sok második világháborús eszköz állt a rendelkezésére pl. Sherman-tankok, másrészt az adózási törvények is kedvezőek voltak, így olcsóbb volt ott forgatni. Nem utolsósorban a településekre rá lehetett fogni, hogy francia kisvárosok is lehetnének.

A horvátországi Vizinada kisvárosa mára már eléggé elnéptelenedett, de még fellelhető egy-két, a filmben megjelenő épület, például az az utca, ahol a film főhősei elindulnak, hogy a főtéren megkössék a németekkel a „megegyezős egyezséget”.

Dzsingisz Kán (Genghis Khan) (1965)

Az 1965-ben készült amerikai-német-jugoszláv koprodukcióban készült Dzsingisz kán  című film főszerepében Omar Sharif játssza Temujint, azaz Dzsingisz kánt. A film számos jelenetét Jugoszláviában vették fel, zenéjét Dušan Radić szerezte.

Rinaldo Rinaldini, a haramiák kapitánya (Rinaldo Rinaldini, der Räuberhauptmann) (1968)

Kiskoromban nagyapámnak kedvelt szavajárása volt a Rinaldo Rinaldini, amikor épp valami rosszfát tettem a tűzre. Ez a karakter egy Robin Hoodhoz vagy Rózsa Sándorhoz hasonló jóindulatú haramiavezér volt, úgyhogy innen származott a párhuzam a csínytevéssel kapcsolatban, de én magam alig emlékszem erre a sorozatra, elég régi már.

A sorozatot egy František Čáp nevű csehszlovák származású jugoszláv rendező forgatta le, aki Jugoszláviában telepedett le, és többé-kevésbé ott is élt egészen haláláig. A sorozat amúgy NSZK-koprodukcióban készült, és alapja Christian August Vulpius német író regénye volt. (Vulpius egyébként Goethe sógora is volt).

A sorozatot Magyarországon 1969-ben mutatták be.

Navarone ágyúi 2. – Az új különítmény (Force 10 from Navarone) (1978)

A filmben több híres színész is megjelenik, mint például a fiatal Harrison Ford, az olasz Franco Nero, a Rocky-filmek Apollo Creed-je Carl Weathers, Edward Fox és Robert Shaw, aki a már említett „Oroszországból szeretettel” film főgonoszát játszotta.

A filmnek számos James Bond-hoz kötődő vonatkozása is van, például a rendező Guy Hamilton több 007-es filmet rendezett, és megjelennek olyan filmszínészek, akik több James Bond-filmben is szerepeltek, mint pl. Edward Fox (ő a 007-es egyik főnöke volt), Barbara Bach (Bond-lány) és Richard Kiel (az emlékezetes vasfogú főgonosz, Jaws).

A szövetségeseknek, pontosabban két brit kommandósnak, Mallory-nak és Millernek, egy Jugoszláviában található, rendkívül fontos hídat kell felrobbantaniuk, ebben mások is segítik és akadályozzák őket. A történetben megjelennek a németek, a csetnikek és a partizánok is, és ádáz küzdelem zajlik a híd felrobbantásáért.

A filmben kiemelt szerepe van a Đurđevića Tara-hídnak, emellett Montenegróban és a jablanicai gátnál, valamint Bosznia-Hercegovinában is zajlott filmforgatás. A forgatást még maga Tito elnök is meglátogatta, és a jugoszláv hadsereg több mint 2000 katonája statisztált, valamint a filmben a JNA (Jugoszláv Néphadsereg) egyenruháit, felszerelését és T-34-es tankjait is használták. Érdekesség, hogy a hídat tényleg felrobbantották 1942-ben a partizánok a háború alatt, a filmben már az újjáépített változat jelenik meg.

Források:

  • https://airbase.blog.hu/2017/10/24/ahol_kelly_hosei_bankot_raboltak
  • http://files.neprajzesjog.hu/200000047-47232481b9/Rinaldini,%20az%20olasz%20haramiavez%C3%A9r.pdf
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_%C4%8C%C3%A1p
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyilkoss%C3%A1g_az_Orient_expresszen_(film,_1974)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.