Az ajvár egy balkáni eredetű finomság – paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártás. Általában grillezett húsok és saláták mellé szolgálják fel.
Az ajvár eredete
Az ajvár név eredetileg a török hayvar
szóból származott, ami rokonértelmű a kaviár szóval, ami a perzsa xaviyar
szóból származik.
A 19. században nagyon népszerű
volt a kaviártermelés a Duna völgyében, ekkortól kezdett el népszerűsödni a belgrádi
éttermekben és a környékbeli háztartásokban is a „piros ajvár” vagy „szerb
ajvár”.
Az ajvár változatai
Édes, csipős vagy csemege változatai
is léteznek az ajvárnak, ez az összetételétől és a fűszerezésétől függ. Általában
télire rakják el, akárcsak a savanyúságokat. Szerbia hivatalos éves ajvártermelése
kb. 640 tonna, és ez csak a gyári termelés, nincs benne a házilag termelt
mennyiség.
A házi leszkováci ajvárt és a
macedóniai ajvárt levédették, hogy ezeket a márkaneveket ne használhassa akárki.
Némely ajvár változat paradicsomot, padlizsánt is tartalmaz, más változatában
zöldpaprika vagy oreganó is van.
A romániai zakuszka nevű
mártás nagyon hasonló az ajvárhoz és hasonlóan is készülnek, az ízük
valamennyire különböző.
Az ajvár elterjedtsége
Az ajvárt a legtöbb balkáni
országban szeretik és elkészítik, mind házilag, mind pedig gyárilag. Hozzátartozóan
Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Észak-Macedóniában, Szlovéniában és
Szerbiában is kapható.
Magyarországon is gond nélkül
elérhető: a legtöbb Aldiban, Sparban, Tescoban kapható ajvár a grillételes
polcokon többféle márkája is, de Németországban is kapható, mint mediterrán
specialitás.
Az ajvár elkészítése
Az ajvár elkészítése során a pirospaprikát
és a padlizsánt egészben grillezik, vagy nyílt lángon, vagy a sütőben. Miután
megsütötték, a paprikát hűlni hagyják, azután a héját leválasztják a húsáról és
eltávolítják a magvakat. Ezután a paprikát apróra őrlik, vagy szeletelik.
Ezt követően a keletkezett krémet
több órán át nagy fazekakban főzik. Később olajat is adnak a főzethez, hogy
csökkenjen a víztartalom és segítsék az ajvár tartósítását, és sóval valamint
egyéb fűszerekkel fűszerezik. Végül a forró ajvárt befőttesüvegekbe töltik, és
azonnal lezárják azokat.
Saját élményeim az ajvárral
Amióta az eszemet tudom, nagyjából azóta
ismerem és fogyasztom az ajvárt. Kiskorunkban mindig viccelődtek velünk a
felnőttek a lekvár-ajvár szavak hasonlóságával.
Rostélyosozások, grillezések
során majdhogynem mindig, de legalábbis a legtöbbször volt kéznél ajvár a
sülthúsok mellé. Általában a csevapot és pljeskavicát, mindig lepénnyel,
hagymakarikákkal vagy hagymakockákkal, salátával és ajvárral tálalják.
Sokszor csak pirítósra vagy
kenyérre kenve is szívesen fogyasztom. Számomra az egyik kedvenc köret az
ajvár.
Ára:
- kb. 200-300 RSD = 600-900 HUF / 700 g (2021.09.10.)
Források:
- https://streetkitchen.hu/alapkeszitmenyek/hazi_ajvar_pofonegyszeruen/
- https://hu.wikipedia.org/wiki/Ajv%C3%A1r
- https://en.wikipedia.org/wiki/Ajvar
Megjegyzések
Megjegyzés küldése