Ugrás a fő tartalomra

Ajvár

Az ajvár egy balkáni eredetű finomság – paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártás. Általában grillezett húsok és saláták mellé szolgálják fel.

Az ajvár eredete

Az ajvár név eredetileg a török hayvar szóból származott, ami rokonértelmű a kaviár szóval, ami a perzsa xaviyar szóból származik.

A 19. században nagyon népszerű volt a kaviártermelés a Duna völgyében, ekkortól kezdett el népszerűsödni a belgrádi éttermekben és a környékbeli háztartásokban is a „piros ajvár” vagy „szerb ajvár”.

Az ajvár változatai

Édes, csipős vagy csemege változatai is léteznek az ajvárnak, ez az összetételétől és a fűszerezésétől függ. Általában télire rakják el, akárcsak a savanyúságokat. Szerbia hivatalos éves ajvártermelése kb. 640 tonna, és ez csak a gyári termelés, nincs benne a házilag termelt mennyiség.

A házi leszkováci ajvárt és a macedóniai ajvárt levédették, hogy ezeket a márkaneveket ne használhassa akárki. Némely ajvár változat paradicsomot, padlizsánt is tartalmaz, más változatában zöldpaprika vagy oreganó is van.

A romániai zakuszka nevű mártás nagyon hasonló az ajvárhoz és hasonlóan is készülnek, az ízük valamennyire különböző.

Az ajvár elterjedtsége

Az ajvárt a legtöbb balkáni országban szeretik és elkészítik, mind házilag, mind pedig gyárilag. Hozzátartozóan Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Észak-Macedóniában, Szlovéniában és Szerbiában is kapható.

Magyarországon is gond nélkül elérhető: a legtöbb Aldiban, Sparban, Tescoban kapható ajvár a grillételes polcokon többféle márkája is, de Németországban is kapható, mint mediterrán specialitás.

Az ajvár elkészítése

Az ajvár elkészítése során a pirospaprikát és a padlizsánt egészben grillezik, vagy nyílt lángon, vagy a sütőben. Miután megsütötték, a paprikát hűlni hagyják, azután a héját leválasztják a húsáról és eltávolítják a magvakat. Ezután a paprikát apróra őrlik, vagy szeletelik.

Ezt követően a keletkezett krémet több órán át nagy fazekakban főzik. Később olajat is adnak a főzethez, hogy csökkenjen a víztartalom és segítsék az ajvár tartósítását, és sóval valamint egyéb fűszerekkel fűszerezik. Végül a forró ajvárt befőttesüvegekbe töltik, és azonnal lezárják azokat.

Saját élményeim az ajvárral

Amióta az eszemet tudom, nagyjából azóta ismerem és fogyasztom az ajvárt. Kiskorunkban mindig viccelődtek velünk a felnőttek a lekvár-ajvár szavak hasonlóságával.

Rostélyosozások, grillezések során majdhogynem mindig, de legalábbis a legtöbbször volt kéznél ajvár a sülthúsok mellé. Általában a csevapot és pljeskavicát, mindig lepénnyel, hagymakarikákkal vagy hagymakockákkal, salátával és ajvárral tálalják.

Sokszor csak pirítósra vagy kenyérre kenve is szívesen fogyasztom. Számomra az egyik kedvenc köret az ajvár.

Ára:

  • kb. 200-300 RSD = 600-900 HUF / 700 g (2021.09.10.)

Források:

  • https://streetkitchen.hu/alapkeszitmenyek/hazi_ajvar_pofonegyszeruen/
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Ajv%C3%A1r
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Ajvar


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.