Ugrás a fő tartalomra

A Politikin Zabavnik ifjúsági magazin

A Politikin Zabavnik egy főleg képregényeket és ismeretterjesztő cikkeket tartalmazó jugoszláv/szerb ifjúsági magazin.

Viszonylag sokat tanultam szerbül ebből a magazinból, és általában lekötötte a képzeletemet és a figyelmemet a tartalma kissráckoromban.

Az újság története

Az újság elnevezése Politikin Zabavnik (azaz a Politika szórakoztatója) cirillül Политикин Забавник (ami ugyanaz, csak a kockabetűs átirat). Ezt a nevét onnan kapta, hogy a Politika nevű már létező újság munkatársai alapították.

1939. február 28-án jelent meg először a manapság már hetilap jelleggel megjelenő folyóirat. Jelmondata "Za sve od 7 do 107" azaz „mindenkinek 7-től 107 éves korig”.

A világháborút követően nem voltak képregények az újságban, a kommunizmus uralomratörését követően, mivel azokat kapitalistának és dekadensnek tartották, akkoriban a magazinban csak történetek voltak. Később Tito személyesen engedélyezte, hogy megjelenhessenek az ötvenes évektől ismét képregények.

A legmagasabb példányszámot a magazion 1975-ben érte el 330,000 példánnyal.

Az újság formátumának mérete 31x47cm és 25x33cm is volt az idők során, ma már 21x30cm.

A magazin mind a mai napig megjelenik, egyedül a 2. világháború alatt szünetelt, a délszláv háborúk pedig inkább a nyomtatás jellegét érintették.

Írásmódja a története során latin és cirill volt, ma már csak cirill, valamint szerb és szlovén nyelveken is megjelent, ma már csak szerbül, valamint fekete-fehér és színes változatokban. Az ára 2021-ben: 1,00 € azaz 120,00 RSD. Napjainkban már interneten is megvásárolható.

A magazin logója, arculata

A magazin visszatérő logója egy újságokat árusító Donald kacsa figura. A délszláv háborúk ideje alatt az újságban nem volt található Disney képregény, és a kacsa logónak is csak a körvonala volt a helyén – a háború miatt ugyanis a Disney akkoriban nem engedélyezte a licenszei forgalmazását a régi Jugoszlávia területén. Ebben az időben a számok is rövidebbek lettek, és fekete-fehérek voltak, takarékossági szempontból.

Amúgy a délszláv háborúk alatt általába véve sok nyugati vagy például horvát termék nem volt kapható az embargók miatt Szerbiában/Jugoszláviában: kicsiként emlékszem arra például, hogy nem volt elérhető Podravka leves vagy Ledoled fagyi, amiket szerettem, és rengeteg termék, ami előtte igen gyakori és közkedvelt volt.

Tito-s különszám

A Politikin Zabavnikból Tito-s különszámot is nyomtattak, amikor Josip Broz Tito meghalt 1980-ban. A fedőlapon az aktuális számban a marsall portréja szerepelt fekete-fehérben, ahogy az a képen is látható, és ha jól emlékszem róla szerepeltek történetek leginkább az adott számban.

Saját élményem a Politikin Zabavnik-kal kapcsolatban

Emlékszem, hogy sokszor volt egy interaktív oldal az újságban, ahol mindig volt található valami kis játék vagy foglalkoztató feladat. Például, volt képregényrajzoló oktató vázlat, amiből meg lehetett tanulni rajzolni, vagy emlékszem olyanra is, hogy valamelyik képregényfigura (pl. Lee Falk Fantomja) és a hozzá társítható különböző szuperhőskosztümjei voltak megtalálhatóak ebben a rovatban, kivágható formában.

Az 1990-es évek elején divat volt a He-man: Masters of the Universe, a tévében is közvetítették, és az újságokban is megjelent.  A Politikin Zabavnikban JAT-os He-Man kártyákat adtak ki az újsággal, amiket mi is gyűjtöttünk a testvéremmel. Ezek valójában a He-Man rajzfilmfigurákkal megjelenített francia kártya lapok voltak. Akkoriban jelent meg ebből film is (Dolph Lundgren főszereplésével), sőt még akciófiguráink is voltak gyerekként.

Az újság tartalma

Az újságban általában többféle képregény is megtalálható volt egyszerre, folytatásos számokként működtek. A képregények mellett ismeretterjesztő cikkek is előfordultak, és a címlap is tükrözte, ha valami külön témája volt az újságnak.

Egy csomó képregénnyel ebből az újságból ismerkedtem meg: ilyenek voltak többek között az Asterix, a Flash Gordon, a Lucky Luke azaz Talpraesett Tom, He-Man, Popeye, Batman, Superman, Garfield, Fantom, Fantasztikus Négyes, stb.

Jellemző volt az újságra és a közhangulatra is, hogy nyitott volt a Nyugat felé (legalábbis a 90-es évek előtt), így rengeteg amerikai-nyugat-európai licenszű képregény megjelenhetett benne. Emellett számos ismeretterjesztő cikk is volt a Politikin Zabavnikban, afféle helyi régi YouTube-nak, magazinnak is mondhatnánk.

Búcsúzóul

A Politikin Zabavnik sok fiatal számára volt érdekes, számomra biztosan. Ez az újság még egy másik korszak terméke, amit nem az online élet jellemzett, és ami ugyan szerbül volt, de azért találtunk benne érdekességet.

Források:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Politikin_Zabavnik 
  • http://politikin-zabavnik.rs/ 
  • https://striputopija.blogspot.com/2019/02/017_8.html 
  • https://gospodarisvemira.wordpress.com/about/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.