Ugrás a fő tartalomra

Peglica – Fiat 126

A Peglica, a Fiat 126-os délszláv változata rendkívül népszerű és gyakori személygépkocsi volt a régi Jugoszlávia területén.

Személyes élményeim a Peglicával kapcsolatban

A Fiat 126-os rendkívül elterjedt jármű volt Szerbiában, Szabadkán, ahol felnőttem. Közismert nevén peglicá-nak, azaz vasalócskának nevezték leginkább. Mindennapi látvány volt a kocsi az utcákon, manapság azért, már nincs belőle olyan sok, mint régen.

Ez volt az első autótípus, amit valaha vezettem, kb. 10 évesen. Nevelőapámmal közlekedtünk és hazafelé a kihalt földutakon én is kipróbálhattam egy ilyen csodát. Napi szinten ilyennel közlekedtünk az iskolába.

Az első általam vezetett autó nagyjából ilyen volt

Az autó elnevezései

Az autó népszerű becenevei a bolha, peglica, peglezen, pejček, pejek, kalimero, piči poki és Poljski Fiat. Magyar nyelvterületen általában kispolszki-nak hívják.

Műszaki adatai

  • Hosszúsága: 3054 mm
  • Szélessége: 1374 mm 
  • Magassága: 1335 mm 
  • Súlya: 600 kg 
  • Legmagasabb sebessége: 105 km/h 
  • Átlagos üzemanyag-fogyasztása: 5,4 l/100 km 
  • Teljesítménye: kb. 24 lóerős

Az autó jellemzői

A Peglica kétajtós, négyszemélyes, előrehajtható ülésekkel rendelkező autó. A Fiat-licensz alapján 1973 és 1992 között állították össze a kragujevaci Zastava gyárban. A népszerűssége a Fityóéval vetekedett, igen hasonló kisautók voltak. A motor hengerűrtérfogata 594 és 652 cm³ között mozgott. Mindent összevetve egy kisigényű, pénztárcát kímélő autó volt. A motor hátul helyezkedett el, elől pedig a pótkerék és csomagtartó voltak találhatóak. A maiakhoz képest kicsit hangos autó. Habár limitált mennyiségben, de létezett belőle kabrió-változat is.

Egy 1989-es Peglica Skip (kabrió)

Peglica vagy Fityó?

Mind a Peglica, mind a Fityó Fiat-licensz alapján készültek, annyi a különbség, hogy a Fityó jugoszláv változat volt, és valamelyest nagyobb motorral rendelkezett, míg a Peglica lengyel. Az alábbi videóban horvát úriemberek hasonlítják össze ezt a két autólegendát:

Források:

  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Fiat_126
  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Zastava_126_PGL
  • https://hetnap.rs/cikk/Fiat-126p-az-orok-szerelem-24675.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.

A Jelen Pivo sör

A Jelen Pivo vagy Szarvas sör, az Apatinska Pivara, azaz az Apatini sörgyár egyik kedvenc terméke, a Balkán és Szerbia egyik legkedveltebb sörmárkája.