A rakija a Balkán-félszigeten igen népszerű, gyakorlatilag a pálinkával megegyező jellegzetes tömény szeszes ital.
A rakija megnevezései
Az ital elnevezései a rakia, rakija vagy
raki, vagy pálinka attól függően, hogy melyik népcsoporttól
származik, afféle gyűjtőnévnek számít a Balkánon a gyümölcspálinkákra
vonatkozóan.
A rakija elterjedtsége
Szlávosabb nyelvterületen, mint
pl. Bulgáriában, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában,
Horvátországban rakija-nak nevezik; Albániában, Koszovóban,
Törökországban rakia-ként vagy raki-ként ismert, a pálinka elnevezés
inkább Magyarországon, Szlovákiában illetve Csehországban használatos.
A rakija jellemzői
A šljivovica a
szilvapálinkát jelöli, a lozovača a szőlőpálinkát, a kajsijevača
a barackpálinkát, a kruškovača a körtepálinkát - minden gyümölcsfajtának
külön hozzátartozó italneve is van.
A rakija, leginkább házi
főzésű, de azért italgyárban is gyártják. Nekem is új információ volt, de azt
hallottam néhol még dobozos változatban, úgynevezett limenká-ban is
előfordul, akárcsak a dobozos sör.
Területtől függ, de van ahol kis
üvegcsékbe öntik ki, és úgy koccintanak vele, északabbra inkább a pálinkáspohár
a megszokott. Igazából nagyjából minden alkalom megfelel a koccintásra, az
esküvőtől, a születésnapig, a gyermekáldásig, a temetésig vagy a vallási
ünnepekig.
A rakija készítése
A túlérett gyümölcsöket pár hétig
hordókban erjesztik, ebből lesz a cefre, ha az készen áll akkor kerülnek elő az
üstök és elkezdődik az ital desztillálása. Ez a folyamat általában eltart pár
óráig és a cefrére figyelni kell, hogy ne forrjon ki. A cefrét az üstben
melegítik, amiből felszabadul az alkoholos pára – ezt fogják fel és hűtik,
amiből létre jön az ital. Egy második desztillációs folyamat is végbe megy a
rakiják többségénél, ebből lesz a magasabb alkoholtartalmú ital.
Saját élményeim a rakijáról, pálinkáról
Emlékszem régen mindig gyűjtötték
hordókban a cefrének szánt gyümölcsöket, leggyakrabban pl. szilvát, körtét és
barackot. Miután összegyűlt a mindenféle túlérett gyümölcs, otthon főzték a
házipálinkát a külön erre szánt kondérban.
Annyira nem is saját használatra
gyártották, semmint forgalmazták a szomjas szomszédoknak. Volt, aki megvegye,
de azért persze meg kellett kóstolni. Ajándékba is előszeretettel adják amúgy
az emberek.
Párszor gyerekként előfordult
velünk, hogy a kiürült ásványvízes flakonba töltött és kint hagyott pálinkába
kortyoltunk, és ugye víz helyett a fanyar szeszbe kóstoltunk. Hasonló
tapasztalást helybéli barátaimtól, ismerőseimtől is hallottam. Én amúgy annyira
nem szeretem, ahogy a többi tömény szeszes italt sem, de rengeteg ember körében
népszerű.
Források:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Rakia
- https://croatia.hr/hu-HU/elmenyek/gasztronomia-es-borkultura/rakija-palinka
- https://europeupclose.com/article/serbian-rakija-a-strong-drink-with-good-spirit/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése