Ugrás a fő tartalomra

Gojko Mitić

Gojko Mitić szerb-jugoszláv származású, leginkább kelet-európai gyártású westernfilmekből ismert színész és rendező.

Élete

Gojko Mitić Leskovac városában, Szerbiában született 1940-ben. Apja partizán volt, testvérét és őt nagyszülei nevelték fel. Szerény körülmények között nőtt fel - német nyelven tanult az iskolában, aminek később sok hasznát látta. 

Sokat foglalkozott fizikuma erősítésével, a belgrádi testnevelési főiskolán készült tornatanárnak. Először kaszkadőr-, dublőr- később pedig mellékszereplői munkákat vállalt így került a filmezés közelébe.

Az NSZK-jugoszláv filmtársulás úgy alakult ki, hogy a jugoszláv különutas politikának köszönhetően nyugat-német filmeket, többek között westernfilmeket a Dinári-hegység és Jugoszlávia (főleg Horvátország és Montenegró) hegyvidékeinek vonulatai között forgattak le. A német filmkészítők az olcsóbb Jugoszláviában pénzt tudtak spórolni a helyszínek kiválasztásával.

Gojko Mitić az 1960-as évektől vált a kelet-német DEFA filmgyár főindiánjává, miután az NDK-ban megirigyelték a nyugatnémet westernfilmek sikereit. A keletnémet vadnyugati filmek inkább az indiánokat helyezték a történeteik középpontjába szemben az amerikai westernfilmekkel és a cowboy-mítosszal.

A keleti blokk Winnetou-ja

Gojko Mitić a kommunista blokk egyik legnépszerűbb filmszínésze volt. Az amerikai őslakók szerint is hitelesen alakította az indiánt, mivel filmjei az Újvilágba is eljutottak. Színházi színészként és énekesként is kipróbálta magát. Első nagyobb filmje az 1965-ös a Nagymedve fiai volt. A Winnetou újabb változatában is szerepelt és gyakori résztvevője a németországi Karl May-fesztiváloknak.

Nagyon népszerű volt a nők körében, számos kapcsolata volt. Pletykák szerint filmbéli partnernője, Renate Blume gyermeket is szült neki és még az NDK-párttitkár Erich Honecker felesége is a szeretője volt.

Gojko Mitić leghíresebb filmjei

Leghíresebb filmjei közé tartozik A nagy medve fiai, Vadölő, Apacsok, Ulzana, Keselyűk karmai, Vértestvérek, Severino, A Sólyom nyomában, Osceola, Tecumseh és a Nyomkereső.

A filmjeiben szereplő karakterek lázadó indián hősök, akik szembehelyezkednek a kapitalista ármánykodó fehérekkel szemben.

A Vértestérek című filmjében az amerikai származású Dean Reed (az NDK-ban élő Vörös Elvis) alakította az amerikai szövetségesét.

Mindenesetre Gojko Mitić westernfilmjei nem az amerikai John Wayne típusú cselekménysémákat követik, nyomokban munkásmozgalmi jellegűek.

Saját élményeim Gojko Mitić filmjeivel kapcsolatban

Édesapám nagy western-film rajongó volt, így jól ismerte a legtöbb western-filmet, színészt és vadnyugati tematikájú regényt is.

Gyerekkoromban sokat néztem ezeket a filmeket és számtalanszor hallottam a jugoszláv Winnetou-ról az apámtól és nagyapámtól.

Források

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.