Ugrás a fő tartalomra

IMT traktorok


Az IMT traktorok jellegzetes jugoszláv gyártású mezőgazdasági munkagépek voltak.

Industrija mašina i traktora (IMT)

Az IMT mozaikszó, cirillül: Индустрија машина и трактора, latin írásmódon: Industrija mašina i traktora, a jelentése Gépészeti és traktoripar.

A belgrádi, szerbiai székhelyű IMT vállalatot eredetileg 1947-ben hozta létre a jugoszláv állam.

Ezek a traktorok a méltán híres Massey Ferguson licenc alapján készültek, a kaszni jellegzetesen hasonlít a licencadóéra.

Az IMT gyár fennállása során sokfelé exportált traktorokat, de leginkább Kelet-Európában, Észak-Afrikában és a Balkánon voltak népszerűek ezek a munkagépek.

Legjobb és legnépszerűbb típusa az IMT 533-as.

Megbízható, könnyen kezelhető, jól manőverezhető járműveket gyártottak, de mint megannyi délszláv céget, őket is utolérte a csőd és a privatizáció.

2018 áprilisában vette meg a céget az indiai TAFE cég, akikkel már előzőleg is partneri kapcsolatban álltak. Azóta az IMT a TAFE cég külön részlegeként működik.

Műszaki sajátosságai

Az IMT legnépszerűbb modellei 35-39 lóerővel bírtak, nagyobb szervízelésre 4000 és 6000 munkaórát követően került általában sor. 

A traktor tömege 1440 kg, hossza 2972 mm, magassága 1372 mm, szélesége pedig 1625 mm. Fülkés és fülkenélküli kivitelben is elérhető volt.

Saját élményeim az IMT traktorokhoz kötődően

Gyerekkoromban (és talán még most is) hétköznapi látvány volt egy-egy IMT traktor a vajdasági utcákon, amit egy-egy bácsika vagy földműves vezet általában.

Nagybátyáméknál ilyen és ehhez hasonló munkagépekkel végezték a földmunkákat, de IMT-ből nem volt sajátjuk, hanem napszámos traktorsofőrt fogadtak a nagyobb tevékenységekhez.

Egy teljesen másik kisgép, egy olasz gyártású Valpadana viszont volt nagybátyámnak, ezt többször én is kipróbálhattam és vezethettem a földjein.

Traktoros menekültek

Nem annyira szép, inkább erőteljes emlék, de az 1990-es években ilyesféle traktorokkal és utánfutókkal is menekültek a délszláv háború során az ottani szerb családok Horvátországból, akik rettegve a horvátok bosszújától elindultak Szerbia felé. Az emberek felpakolták, amit csak tudtak a traktorokra és mentették, amit csak lehetett.

Hozzánk Szabadkára is érkeztek ilyen menekültek, és közülük később sokan ott és a környéken telepedtek le, megváltoztatva ezzel a nemzetiségi arányt.

Búcsúzóul

Mindent összevetve az IMT traktorjai a legnépszerűbb olcsóbb traktorok közé tartoztak. Sajnálatos, ami a gyárral történt, de azért legalább örömteli, hogy valamilyen formában fennmaradt az IMT és a járművei.

Források:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Industry_of_Machinery_and_Tractors
  • https://magyarmezogazdasag.hu/2019/10/31/ujraindul-traktorgyartas-szerbiaban
  • https://www.tafe.com/tractors/imt/
  • https://www.magyarszo.rs/hu/3651/gazdasag/181577/Al%C3%A1%C3%ADrt%C3%A1k-az-IMT-elad%C3%A1s%C3%A1r%C3%B3l-sz%C3%B3l%C3%B3-szerz%C5%91d%C3%A9st.htm
  • https://hetnap.rs/cikk/Traktorok-az-emberek-szolgalataban-27378.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ratluk

Rózsás ratluk A ratluk vagy lokum egy keményítőből és cukorból készült édesség.

Walter Szarajevót védi

A "Walter Szarajevót védi", azaz "Valter brani Sarajevo" című film egy 1972-ben készült, Hajrudin Krvavac által rendezett jugoszláv háborús alkotás.

Surda - Forró szél - tévéfilmsorozat

Borivoje "Surda" Surdilovity A Ljubiša Samardžić (ejtsd: Ljubisa Számárdzsity) által megformált Borivoje "Šurda" Šurdilović (ejtsd:  Borivoje "Surda" Surdilovity, továbbiakban így írom)  egy igazi legenda. Legalábbis számomra biztosan.